Førsteklasses togtur mellom Wien og Maribor - reisemedtog.no

Annonse


Førsteklasses togtur mellom Wien og Maribor

22.03.2018 - skrevet av: Kyrre Dahl

Tog kan være en førsteklasses måte å komme seg rundt på. I Østerrike har man gått den andre veien av Norge og heller satset litt på å gjøre reisen mer luksuriøs. Ikke bare er det trillevogn, det er egen restaurantvogn og egen avdeling for første klasse er en selvfølge. Det mest overraskende er prisen! VIDEO LENGER NED I SAKEN

Luksusen starter nemlig lenge før du setter deg på toget. Allerede på stasjonen er det egen lounge for de som reiser på første klasse. På sentralstasjonen i Wien ligger den i andre etasje med superb utsikt til "plebeierne" nedenfor, som må nøye seg med andre klasse. Her er det ikke bare gratis kaffe og te, men også noe å bite i og tilgang til aviser og TV. Du må vise fram en gyldig førsteklasse billett for å komme inn og kanskje det beste av alt, det er fred og ro, akkurat det man trenger før en lang togreise.

Det var litt overraskende et tsjekkisk tog som kom inn på plattformen. Dette er fordi tsjekkiske CD og ÖBB samarbeider og begge kjører sammenhengende mellom Praha og Graz via Wien, så noen ganger er det tsjekkiske tog, andre ganger Østerrikske. De kalles begge Railjet og inneholder de samme fasilitetene, men etter å ha prøvd begge to må jeg si at foretrekker de Østerrikske. Men, det tror jeg er en smakssak.

Førsteklasse er en egen vogn, der det er bare tre seter i bredden. Det er også lenger avstand mellom setene, slik at du slipper å sitte helt opp i andre reisende. Det er også et bord til alle seter, selv om det ikke er så uvanlig lenger. Men, tro det eller ei, det er til og med en klasse over første klasse på disse togene. Du kan kjøpe deg en business-billett. Da får du en hel avdeling med kun 4 seter helt for deg selv og ditt firma. Perfekt for et møte eller lignende.

Førsteklasse er strategisk plassert ved siden av restaurantvogna, og du kan bli servert på ditt eget sete. Jeg valgte imidlertid å sette meg i restaurantvogna, mest fordi man her har uhindret utsikt til landskapet som raser forbi. Som sagt, dette er restaurantvogn, altså er det servering ved bordene av i dette tilfellet en hyggelig tsjekkisk kelner. Det var litt av hvert å velge mellom på menyen, men det ble schnitzel på meg. Er man først i Østerrike, så må man jo nesten. Det smakte godt, og jeg kunne tydelig se at kokken arbeidet på kjøkkenet. Ikke så mye mikrobølgemat å spore her, nei.

Middag med vann til drikke samt kaffe i etterkant var bare 15 euro. Jeg ville ikke kalle det dyrt, men det vittige er at CD kjører med to priser, en når de er i Tsjekkia og en når de er i Østerrike. De har nemlig en "Happy Hour"-pris som er omtrent halvparten av det jeg betalte og når jeg sjekket det nærmere var det tydeligvis Happy Hour omtrent når toget var i Tsjekkia. Pussig for oss, men prisnivået generellt er jo mye lavere i Tsjekkia, så hadde de holdt samme priser hele veien hadde de neppe fått mange gjester i restaurantvogna.

Det setter en ekstra spiss på togturen å sitte i en restaurantvogn med en kopp kaffe og se naturen flyte forbi togvinduet. Dette toget går da også gjennom en av de mest spennende delene av Østerrike, nemlig Semmeringpasset. Toget skal opp mange hundre meter og det gjøres med hundrevis av svinger fram og tilbake oppover fjellsiden. På denne tiden av året, i mars, er det selvsagt snødekte fjell i det fjerne, men det er fortsatt en god del snø også i åssidene på vei opp til Semmeringpasset. Det var nesten sprøtt å komme ut på sørsiden av passet og plutselig var det vår.

Denne gangen har jeg brukt litt energi på å lage en ordentlig video av togturen, altså utsikten fra togvinduet. Den er ikke så lang, men det er hyggelig om du tar en titt og etterpå gir en kommentar på Facebook-siden min. Sitter og lurer på om jeg skal satse mer på video, i noen tilfeller er det enklere å beskrive opplevelsene med video, enn med tekst og bilder. Her er videoen:

Det sprøeste på denne turen var faktisk prisen, for hele turen fra Wien til Maribor, med togbytte i Graz kostet bare 19 euro! Altså i underkant av 190 kroner. Og en billett på andre klasse kunne jeg fått for bare 9 euro, for en togtur på 5 timer, men 50 minutter venting i Graz. Det er relativt enkelt å få tak i slike billige billetter ved å bestille på OEBB.AT noen uker i forveien.

FLERE: Blogginnlegg MER OM TOG I: Østerrike Alle bilder: Kyrre Dahl / Reisemedtog.no og Erdetmulig.noTA TOGET I:

Om denne siden


Anbefalte togturer


Veterantog i NorgeSØK PÅ REISEMEDTOG.NO: