Hvordan ta tog i Tyskland - reisemedtog.noHvordan ta tog i Tyskland

28.04.2018 - skrevet av: Kyrre Dahl

Tyskland har et av de største og beste togsystemene i Europa, med hurtige langdistansetog kombinert med et omfattende lokaltognett. I tillegg finner man i Tyskland noen svært gode tilbud på billetter. Det tyske togsystemet er delt i to, ett for langdistanse og ett for lokaltog. Her er en liten oversikt.

Langdistanse og hurtigtog i Tyskland

DEUTSCHE BAHN bahn.de er et av Europas største togselskap og den desidert største aktøren i Tyskland. DB står for nesten alt av langdistansetog, som kjøres på kommersiellt grunnlag. ICE, Inter City Express, er supertogene som suser avgårde i 300 kilometer i timen mellom de aller største byene. Dette er svært komfortable og moderne tog som også kan koste mye å bruke. Det er likevel mulig å få billige billetter ned mot 19 euro hvis du bestiller på forhånd. IC, Intercity, er kategorien under ICE. De stopper også i mellomstore byer og dekker mesteparten av landet. Billettene er i utgangspunktet litt rimeligere og det er gode muligheter for å finne billigere forhåndsbilletter. Det er også andre aktører på tog i Tyskland, HKX og Locomore er begge i kompaniskap med Flixbus og kjører noen få strekninger. Uansett selskap må du ha egne billetter for langdistansetog.

Lokale og regionale tog i Tyskland

Det er delstatene som betaler og er ansvarlig for den lokale trafikken i hver delstat. Det betyr at tilbudet varierer, men det går lokale tog til nesten hver lille småby i Tyskland. På lokale tog er det flere aktører, men det spiller liten rolle for deg, for det er delstaten du kjøper billett fra og du kan dermed sette deg på alle typer lokaltog for å komme dit du skal, men (se ovenfor) du kan ikke bruke disse billettene på langdistansetog som IC og ICE. Lokale og regionale tog deles generellt opp i RE, Regional Express og R, Regional tog. RE er det som ligner mest på de togene du kjenner fra Norge, de stopper på større stasjoner og hopper over små holdeplasser. R stopper på alle stasjoner. Det finnes også S-tog i store byer, som er en bybane på linje med T-bane og ofte i tunnel. Kategoriene varierer noe fra delstat til delstat, noen private aktører har egne kategorier, men de siste årene har også mange av disse tatt i bruk RE og R-klassifiseringen.

Gode tilbud på lokaltog

Det er noen fantastiske tilbud å få på tyske tog og da tenker jeg spesiellt på delstatsbillettene. Tilbud og pris varierer, men f.eks Bayern har et tilbud der du kan kjøpe en Bayernticket for en hel dag for 25 euro for en person. Da kan du kjøre hele Bayern rundt så mye du vil, men du kan bare kjøre lokale tog. Det koster 6 euro ekstra pr. person opptil fem personer, så for 49 euro kan 5 personer kjøre tog en hel dag. Det er lignende tilbud i de aller fleste delstatene. Det er også et tilbud som gjelder hele Tyskland for 44 euro for en person og 8 euro for neste person, Quer Durch Lands-ticket. På hverdager kan du bare kjøre tog etter klokka 9, men i helgene kan du kjøpe en Schönes-Wochenende-ticket som gjelder hele dagen og den er til og med litt billigere for flere enn 1 person. Du kan faktisk komme deg gjennom hele Tyskland for 44 euro, men altså kun med R og RE-tog.

VIL BLI OPPDATERT - MER FRA Bloggen Alle bilder: Kyrre Dahl / Reisemedtog.no og Erdetmulig.noBloggen: Koblenz, en anstendig tysk stasjonTA TOGET I:

Informasjon: Om denne siden


Reisetips: Interrail, hvordan og hvor mye!