Hvordan ta tog i Tyskland - reisemedtog.no

Annonse


Hvordan ta tog i Tyskland - praktisk guide

01.12.2018 - skrevet av: Kyrre Dahl

Tyskland har et av de største og beste togsystemene i Europa, med både svært hurtige langdistansetog samt et omfattende lokaltognett. I Tyskland er det mulig å finne svært gode priser på billetter og det er noen få private aktører.

Tog i Tyskland kommer i mange former

Ved første øyekast kan tog i Tyskland virke overveldende med mange forskjellige typer tog, men det er heldigvis relativt enkelt å forstå. Man kan dele systemet i 3: 1. DB Fernverkehr: Langdistansetogene IC og ICE fra Deutsche Bahn med egne billetter. 2. Lokaltog: Disse er subisidiert av delstaten og omfatter alle typer lokale tog, som f.eks RB, RE og S 3. Private aktører: F.eks Flixtrain med egne tog og egne billetter. En grundigere oversikt over disse tre kommer nedenfor:

Langdistanse og hurtigtog i Tyskland

DEUTSCHE BAHN eller mer konkret DB Fernverkehr: BAHN.DE er et av Europas største togselskap og den desidert største aktøren i Tyskland. DB står for nesten alt av langdistansetog, som kjøres på kommersiellt grunnlag. ICE, Inter City Express, er supertogene som suser avgårde i 300 kilometer i timen mellom de aller største byene. Dette er svært komfortable og moderne tog som også kan være kostbare, men ikke alltid. IC, Intercity, er kategorien under ICE. De stopper i store og også i mellomstore byer og dekker mesteparten av landet. Billettene er i utgangspunktet litt rimeligere og det er gode muligheter for å finne billigere forhåndsbilletter. Bestill online på BAHN.DE

Lokale og regionale tog i Tyskland

Det er delstatene som betaler og er ansvarlig for den lokale trafikken i hver delstat. Det betyr at tilbudet varierer, men det går lokale tog til nesten hver eneste småby i Tyskland med regulære intervaller, alt fra to ganger i timen til annenhver time. På lokale tog er det flere aktører, men det spiller liten rolle for deg, for det er delstaten du kjøper billett fra og du kan dermed sette deg på alle typer lokaltog for å komme dit du skal, men vær obs: disse billettene kan IKKE brukes på langdistansetog som IC og ICE.

Lokale og regionale tog deles også i flere kategorier: RE ( Regional Express ) er det som ligner mest på de togene du kjenner fra Norge, de stopper på større stasjoner og hopper over små holdeplasser. Det finnes også IRE ( Interregioexpress) Dette er i bunn og grunn et RE-tog, men det er enda færre stopp og går over lengre distanser. RB (Regionalbahn) stopper generellt, men ikke alltid, på alle stasjoner. Det finnes også S-tog i store byer. Dette er en bybane som kan sammenlignes med en T-bane og ofte går i tunnel gjennom sentrum.

Hva de forskjellige kategoriene heter kan variere fra delstat til delstat, noen private aktører har egne kategorier, men de siste årene har også mange av disse tatt i bruk RE og R-klassifiseringen. Et eksempel på dette er Alex i Bayern, som kjører regionale ekspresstog fra München til Lindau, Oberstdorf og Hof. Dette går også som lokaltog når det gjelder billetter. Nedenfor finner du mer om billige billetter på lokaltog.

Private aktører

Det har mange som har prøvd seg og gitt opp i Tyskland, men en aktør skiller seg positivt ut. Flixtrain har overtatt rutene til både HKX og Locomore og kjører nå Stuttgart - Frankfurt - Berlin og Køln-Hamburg. Tilbudet har blitt tatt godt i mot og selskapet utvider stadig med nye avganger. Flixtrain satser på lavpris-segmentet og billettene er bare gyldig på selskapets togavganger. Sjekk hjemmesiden Flixtrain.de De bruker ofte gamle togsett og er av og til tregere enn DB, men de kan være mye rimeligere. Flixtrain er i kjede med Flixbus og tilbyr bussforbindelse til dit de ikke kjører tog.

Gode tilbud på lokaltog

Det finnes noen fantastiske tilbud til togpassasjerer i Tyskland og da tenker jeg spesiellt på delstatsbillettene. Her kan du kjøpe en billett for 1 til 5 personer og kjøre så mye tog du vil i delstaten en hel dag. Tilbudet varierer fra delstat til delstat og noen ganger er lokaltrafikk, altså busser og trikker med, andre ganger ikke. Noen billetter gir deg også mulighet til å reise over grensen til en annen delstat eller et annet land. Nedenfor er noen eksempler, vi skal forsøke å utbrodere dette etter hvert:

Bayern Bayernticket gjelder en hel dag fra klokken 09 og gjelder alle lokaltog i hele delstaten. Prisen er 25 euro for en person og 6 euro ekstra pr. person opptil fem personer, så for 49 euro kan 5 personer kjøre tog en hel dag.

Rheinland-Pfalz: Rheinland-Pfalz-ticket gjelder alle lokaltog i denne delstaten og nabodelstaten Saarland. Prisen er 24 euro og det er 5 euro ekstra pr. person. Med denne billetten kan du også komme deg til Bonn, Mannheim og noen grensebyer i Frankrike

Berlin og Brandenburg Det er gode tilbud i denne regionen, men de kan være litt vanskelig å finne! Brandenburg-Berlin-Ticket koster bare 29 euro for inntil 5 personer og du kan kjøre så mye tog du vil hele dagen i begge delstater. Reiser du alene finnes det en annen billett som bare koster 21 euro og gir deg tog en hel dag i både Berlin og Brandenburg. MEN! Denne heter VBB Gesamtnetz Tageskarte og kan bare kjøpes i automater som selger VBB-billetter! (VBB er det lokale trafikkselskapet i Berlin, Brandenburg). For å forvirre enda mer, VBB-billetten gjelder alle former for transport, mens Brandenburg-Berlin-Ticket har visse unntak. vbb.de

Det finnes også et tilbud som gjelder hele Tyskland for 44 euro for en person og 8 euro for neste person, Quer Durch Lands-ticket. På hverdager kan du bare kjøre tog etter klokka 9, men i helgene kan du kjøpe en Schönes-Wochenende-ticket som gjelder hele dagen og den er til og med litt billigere for en gruppe. Du kan faktisk komme deg gjennom hele Tyskland for 44 euro på denne billetten, men altså kun med lokale tog, som RB og RE.

Nyttig å vite om tog i Tyskland

Det er ingen plikt til å reservere sitteplass på tyske tog. På langdistansetog er det likevel anbefalt å gjøre dette når det er mye trafikk, som fredag ettermiddag og i forbindelse med jul. DB tar generell 4,50 euro for en reservasjon, men du kan alltid gå på toget uten og risikere å måtte stå. Bestiller du på bahn.de så vil de fortelle deg om toget er i ferd med å bli fullt eller ikke. De fleste IC og ICE-tog har en eller annen form for servering ombord, det kan være bistro, restaurant eller trillevogn. Noen lokaltog har også trillevogn-servering og i noen få lokaltog kan du til og med reservere sitteplass, men det er høyst uvanlig. Har du interrail-billett kan du ta alle langdistanse og lokale tog i Tyskland uten ekstra avgift, og setereservasjon er valgfritt. Interrail gjelder ikke private tog.

VIL BLI OPPDATERT - Alle bilder: Kyrre Dahl / Reisemedtog.no og Erdetmulig.no

Annonse


BLOGGINNLEGG FRA TYSKLAND:


Bloggen: Fra Berlin til Norge med tog (og ferje)


Bloggen: Praha - Berlin, en av Europas beste togreiser


Bloggen: Berlin Südkreuz, en ny og rar stasjon


Bloggen: Görlitz, en elegant stasjon i Tyskland


Bloggen: Gode tilbud på lokaltog i Tyskland


Bloggen: En togtur fra Praha til Hildesheim


Bloggen: Ostbahnhof, en merkelig stasjon i Berlin


Bloggen: Lichtenberg, en viktig stasjon i Øst-Berlin


Bloggen: Hauptbahnhof, byens sentrum i Hannover


Bloggen: Hauptbahnhof i Berlin, må oppleves


Bloggen: Fra Norge til Tyskland uten fly


Bloggen: Berlin, en by med unik jernbanehistorie


Bloggen: Düsseldorf, en maurtue av en stasjon


Bloggen: Perl stasjon, har sett bedre dager


Bloggen: Moseltalbahn, en togtur som kan anbefales


Bloggen: Heidelberg, en funksjonell men ok stasjon


Bloggen: Trier, en typisk stasjon med en fordel


Bloggen: En togtur i Ahr-dalen i Tyskland


Bloggen: Koblenz, en anstendig tysk stasjon


Annonse
TA TOGET I:

Om denne siden


Anbefalte togturer


Veterantog i NorgeSØK PÅ REISEMEDTOG.NO:

SISTE INNLEGG: