Hvordan ta tog i Sverige - reisemedtog.noHvordan ta tog i Sverige

05.05.2018 - skrevet av: Kyrre Dahl

Sverige har gode togforbindelser mellom de større byene og det går også greit å komme seg til mindre byer med tog. Nå er det flere private aktører som kjører tog i Sverige. Her er litt praktisk informasjon.

SJ og X2000

SJ SJ.SE er det statlige jernbaneselskapet som fortsatt står for mesteparten av togtrafikken i Sverige. Supertogene til SJ er kjent som X2000 og går i over 200 kilometer i timen mellom større byer, i hovedsak mellom Stockholm, Gøteborg og Malmø. SJ kjører også Intercity-tog, som er litt tregere, til en rekke destinasjoner. I all hovedsak må man bestille billett og setereservasjon på forhånd på X2000. Det er ikke like strengt på IC-togene. SJ kjører også en rekke lokaltog, men da på oppdrag fra regionen eller länet. Dermed er det andre takstbestemmelser som gjelder.

Private aktører på tog i Sverige

Det er nå mange private aktører på markedet i Sverige. Dette skyldes i all hovedsak at lokaltrafikken er satt ut på anbud og det er forskjellige avtaler i forskjellige regioner. Rundt de store byene går det mange lokaltog, mens tilbudet varierer kraftig på mindre steder. Det er også kommet noen private aktører som kjører langdistanse, i konkurranse med SJ, Blå tåget Som kjører Gøteborg - Stockholm - Uppsala 5 dager i uken med klassiske vogner. Det nyeste tilskuddet er MTR EKSPRESS Som har satset stort på flere daglige avganger mellom Gøteborg og Stockholm. En annen aktør man bør være klar over er Snälltaget som kjører tog mellom Malmø og Stockholm og natttog til Østersund og Berlin.

Diverse om tog i Sverige

Den eneste veien å komme til Narvik (Norge) med tog er å kjøre via Sverige. Fra Narvik går toget til Kiruna til Stockholm. Det går bare ett tog i døgnet hver vei og turen tar 18 - 19 timer. Det er ikke mulig å ta tog mellom Sverige og Finland, selv om det går jernbanespor over grensen. Finnene har en annen sporvidde, som Russland, og det er uansett ikke noe passasjertrafikk. Du kan ta buss mellom Luleå og Tornio i Finland, men som oftest må du til Kemi for å finne en stasjon der det faktisk går tog.

VIL BLI OPPDATERT

MER FRA Bloggen Alle bilder: Kyrre Dahl / Reisemedtog.no og Erdetmulig.noTA TOGET I:Informasjon: Om denne siden