Hvordan ta tog i Polen - reisemedtog.no

Annonse


Hvordan ta tog i Polen

16.08.2023 - skrevet av: Kyrre Dahl

Polen har i løpet av de siste årene gått fra å ha slitne og trege tog, til å bli et av landene i Europa der utviklingen går fortest på togfronten. Nå har Polen mange moderne og raske tog, samt et godt tognett som når nesten overalt, faktisk et av Europas mest omfattende tognett. Det kan dog være vanskelig å forstå, så her kommer en guide til tog i Polen.


Et PKP langdistansetog

Langdistansetog

Det er et skarpt skille mellom lokaltog og langdistansetog i Polen. Systemet ligner litt på det tyske, der regionen ( eller voivodskap ) subsidierer lokale og regionale tog, mens langdistansetog kjører på kommersiellt grunnlag. Det er PKP som er det viktigste selskapet både på korte og lange distanser og de står for nesten alle langdistansetog i Polen.

PKP kjører svært moderne og hurtige tog mellom de store byene, som Warszawa, Krakow og Katowice. Dette kalles EIP, Express Intercity Premium eller EIC og kjører relativt hurtig også til byer som Wroclaw, Gdansk, Poznan og Sczezin. Du må kjøpe billett før du går ombord og plassreservering er obligatorisk.

Det er flere betegnelser for polske ekspresstog, EIC/EIP er de raskeste, mest moderne og er overraskende dyre. IC-togene er også generellt bra tog men standarden kan variere og prisnivået er relativt lavt. Disse kan gå over hele.

TLK er en slags lavpris langdistanse-tog som stort sett består av gamle og slitne tog som stopper ofte, men de er ofte billigere enn andre ekspresstog på samme strekning. De fylles derfor ofte opp og er en ekte polsk opplevelse og en slags tidsreise med 40 år gamle kupevogner uten aircondition men med veldig pratsomme passasjerer. De trafikkerer også strekninger som ellers ikke har grunnlag nok for ekspress-tog.


Togstasjonen i Wroclaw

Lokale og regionale tog

Det går mange lokale tog i Polen, som i utgangspunktet har Europas lengste tognett, målt i kilometer. Dessverre er det stor variasjon i tilbud og det er sjelden togene følger et fast mønster, så det kan være mange timer mellom hver avgang og noen ganger må du bytte på små stasjoner. Det er også forskjellige selskaper som kjører disse togene på vegne av regionen, så du må kjøpe billett til hver strekning, langdistansebillettene er ikke gyldig på lokaltog og omvendt.

Togsettene kan være alt fra hypermoderne tog med aircondition til hundre år gamle tog som knapt henger sammen. Generellt, men ikke alltid, er det hyppige forbindelser til nærmeste større by men ute på landsbygda går togene kanskje bare en til to ganger om dagen. Selv om det er forskjellige aktører, både PKP og private, spiller det ingen rolle for deg for det er regionen som styrer trafikken og det er fra disse du kjøper billetten. Det kan være flere forskjellige aktører fra samme stasjon.


Veterantog utenfor Torun Glowny

Private aktører og interrail

Både PKPs langdistansetog og alle togene som tilhører Polregio (PKPs lokaltog) er inkludert i Interrail. Det er obligatorisk plassreservering på ekspresstog og det er en ekstra avgift på toppen av det hele for å sitte på EIC/EIP-tog. Setereservasjon kan kjøpes for 1 zloty på intercity.pl ( mer for EIP). Setereservasjon er ikke mulig eller nødvendig på lokaltog.

Vær oppmerksom på at mange regioner ikke er med på Interrail, i tillegg til Polregio er det kun Koleje Dolnoslaskie og Szybka Kolej Miejska w Trójmieście, som er med i Interrail. Du kan risikere at det går flere tog på samme strekning der noen er inkludert i Interrail og andre ikke. Det er to private operatører som kjører langdistansetog i Polen, det er Leo Express og Regiojet. Begge skal akseptere Interrail pr. 2023, men disse kjører kun internasjonale tog, til Tsjekkia ( og Ukraina når det blir mulig igjen ).


Lodz Fabrcyna

Togforbindelser fra Polen til andre land

Det er gode togforbindelser fra Polen til noen av nabolandene, som Tyskland og Tsjekkia. Det er også mulig å ta tog, men forbindelsene er dårlige, til Lituaen, Hvite-Russland, Ukraina og Slovakia. Det er ikke mulig å ta tog fra Polen til Kalinin-regionen i Russland.

TYSKLAND: Her er det mange grenseoverganger. Den viktigste forbindelsen er EC-togene mellom Berlin og Warszawa via Poznan. Disse går cirka annenhver time og kjøres med raske og moderne togsett. Et EC-tog går også mellom Berlin og Gdansk. Andre grensekryssende tog er lokaltogene mellom Berlin og Kostrzyn, (Berlin-) Angermünde og Szczecin, Lübeck og Szczecin og Görlitz til Wroclaw og Jelenia Gora.

TSJEKKIA: Den andre hovedforbindelsen ut av Polen går fra Katowice til Ostrava og videre til Praha, Wien eller Bratislava/Budapest. Dette er også EC-tog med høy standard, men det varierer litt etter hvilken operatør som stiller med vognsettene. Det går også flere lokaltog over grensen mellom Polen og Tsjekkia.

LITAUEN: Det går en daglig togforbindelse mellom Polen og Litauen, men det krever et bytte på en grensestasjon. Det polske IC-toget går fra Krakow via Warszawa og Bialystok og til Mockava i Litauen. Her bytter man til et tog med litt mindre standard som tar deg til Kaunas og Vilnius. Togene venter på hverandre, da de ikke har noen annen funksjon. Her kommer om noen år Rail Baltica, som blir en moderne forbindelse fra Polen til Litauen, Latvia og Estland.

SLOVAKIA Det eneste regulære toget mellom Polen og Slovakia er lokaltog fra Katowice til Zwardon og et slovakisk tog herfra til Zilina. Det går noen få tog om sommeren og om vinteren mellom Muszyna i Polen og Poprad Tatry i Slovakia. Dette kalles Beliansky Express Disse togene går bare i helgene i de sesongene de går. Poprad er på hovedlinja mellom Kosice og Bratislava, mens Muszyna er en lang togtur unna Krakow.

UKRAINA, HVITERUSSLAND, RUSSLAND: Det er ingen persontog som kjører mellom Polen og den russiske enklaven Kaliningrad. Togene mellom Warszawa og Moskva er innstilt på ubestemt tid. Det går fortsatt tog til Ukraina, men krigen i Ukraina gjør det uaktuelt pr. august 2023. Det var forbindelser til Hviterussland før krigen i Ukraina startet, men vi har ikke undersøkt om disse fortsatt går.


Lokaltog med Polregio

Diverse om å kjøre tog i Polen

Den mest vanlige måten å kjøpe billett på i Polen er fortsatt å stille seg i kø foran en billettluke. Det finnes automater, men de er stort sett bare tilgjengelig på større stasjoner og er gjerne bortgjemt på merkelige steder. PKP har en online løsning, men den kan være litt komplisert å bruke. Jeg skal komme tilbake til det senere. Neste problem er at du ikke kan regne med at de som sitter i billettluka snakker noe annet en polsk, selv om engelsk-kunnskapene har blitt bedre med årene. Tipset er derfor å skrive ned navnet på sted og evt. nr på det toget du vil ha billett til. Prisene varierer fra rimelig til latterlig billig.

Langdistansebilletter kan du kjøpe via pkp.pl, men den siden er tilsynelatende kun på polsk, så jeg pleier å kjøpe på: intercity.pl som har en utgave på engelsk, trykk EN oppe i høyre hjørne. Den er litt vanskelig å bruke, men du får tilsendt billetten på mail og du kan skrive den ut eller laste den ned på mobilen. Pass på at websiden kan finne på å gå tilbake til polsk så du må ofte bytte språk flere ganger. På toget viser du billetten, sammen med en eller annen for legitimasjon. Ellers kan du kjøpe på stasjonen, men pass på at det er forskjellige luker for langdistansetog og for lokaltog, se etter PKP-logoen. Det kan også være lange køer i de store byene.

Billetter til lokaltog kan du også, i teorien, bestille over internett via polregio.pl, men nok en gang har jeg ikke funnet en engelsk utgave. De fleste kjøper fortsatt billetter i en luke på stasjonen, denne er merket med Polregio eller logoen til det lokale selskapet. Du kan stort sett også kjøpe billetter ombord, men det er en stående regel at du må finne konduktøren før han finner deg. På mange tog vil du finne en billettselger i den ene enden av toget, følg køen av folk som skal kjøpe billett. Dette er ofte den eneste måten å kjøpe billetter på, på mindre stasjoner.

De fleste biletter gjelder kun på det toget du sitter på og det er bare Warszawa som har en felles billett for lokaltog, metro og buss. I alle andre byer vil billetten du kjøper kun gjelde et spesifikt tog.

Togstasjoner i Polen

Som med materiell, varierer også stasjonene i Polen voldsomt i standard, alt fra nedslitte spøkelses-stasjoner til hypermoderne stasjoner med eget kjøpesenter. Polen har også mange flotte gamle stasjoner som er pent pusset opp. Det som gjelder stort sett alle er at de har betjente billett-luker og de betjener hvert sitt selskap. De fleste større stasjoner har også et eller annet tilbud om mat og drikke, enten kiosk eller cafè. De aller største har gjerne flere.

Polske stasjoner har forøvrig en pussig måte å merke plattformer og spor på. Generellt oppgis hvilken plattform toget går fra og en plattform kan ha flere spor. Det vanlige er et spor på hver side, men det kan også være mindre spor i en ende av plattformen. Sporene har et eget nummer, som ofte ikke er logisk, derfor kan toget bli oppgitt til å gå fra f.eks 4.11. Det betyr plattform 4, spor 11. I noen tilfeller blir dette helt sprøtt når du kommer til spor 67 eller noe sånt.

Anbefalt: Bloggen - Alle bilder: Kyrre Dahl / Reisemedtog.no og Erdetmulig.no

Annonse


Annonse
TA TOGET I:

Informasjon: Om denne siden og annonser


Nyttig å vite: Togturer som gir deg noe ekstraSØK PÅ REISEMEDTOG.NO: