Hvordan ta tog i Nederland - reisemedtog.noHvordan ta tog i Nederland

23.05.2018 - skrevet av: Kyrre Dahl

Nederland er et fantastisk land å reise rundt i med tog. Her snakker vi om et særdeles godt utbygd tognett med hyppige avganger og komfortable togsett som tar deg omtrent overalt.

Intercity-tog flere ganger i timen

NS er det nasjonale togselskapet i Nederland som står for mesteparten av togtrafikken i landet, med unntak av noen regionale strekninger. NS kjører Intercity-tog mellom alle de store byene og den normale frekvensen er to ganger i timen, hele dagen alle dager. Disse togene stopper bare på større stasjoner, men blir supplementert med lokaltog som stopper på alle stasjoner og som da også gjerne går hver halvtime. Nederland er et tett befolket land og de fleste strekninger har både lokal og intercity-tog, men det er noen sidelinjer der det bare kjører lokaltog.

Høyhastighetstog i Nederland

Det er aldri langt mellom byene i Nederland og i Randstad er det omtrent 10 minutter med normalt tog mellom hver storby. Så det er nesten underlig at det også finnes høyhastighettog i Nederland, men det gjør det. Det går i første rekke mellom Amsterdam, Schiphol Airport og Rotterdam, men linja fortsetter sørover til Belgia og Frankrike med en arm til Breda. Det går IC Direct fire ganger i timen mellom Amsterdam og Rotterdam, to ganger i timen til Breda. For å benytte disse må du kjøpe en tilleggbillett på 2,30 euro hver vei. Disse togene bruker en halv time kortere reisetid enn de vanlige IC-togene som går via Den Haag. De to andre togene som bruker høyhastighetslinja er Thalys til Brüssel og Paris og IC international til Brüssel, via Breda. I år er også Eurostar kommet til Nederland, men den går foreløpig bare en vei, fra London til Amsterdam.

Nyttig å vite om tog i Nederland

Generellt er det få rabatter å få på tog i Nederland. Det er en pris for en strekning og sånn sett enkelt å forholde seg til. Det koster ekstra å bruke IC Direct og det er helt egne billetter for Thalys, men ellers kan du bruke hvilket tog du vil når du først har kjøpt billett. Alle billetter er elektroniske og du må holde det foran en validator både før og etter reisen. Hvis du ikke gjør dette kan du få bot. På noen stasjoner er det også automatiske porter, så du må vise billetten. Det går også veldig mange tog til og fra Schiphol Airport, og du kan nå de fleste byene i landet fra denne flyplassen.

VIL BLI OPPDATERT

MER FRA Bloggen Alle bilder: Kyrre Dahl / Reisemedtog.no og Erdetmulig.no
TA TOGET I:Informasjon: Om denne siden