Hvordan ta tog i Norge - reisemedtog.noHvordan ta tog i Norge

23.04.2018 - skrevet av: Kyrre Dahl

Norge har et tognett som er begrenset i utstrekning, men ganske bra der togene faktisk går. Togtrafikken er i all hovedsak sentrert rundt Oslo og et stort flertall av togreisene i Norge er til og fra Oslo-området. Men, det går også mange lokaltog rundt de store byene og noen få steder til. Norge er kjent for sine mange strekninger med flott utsikt.

Regiontog

NSB nsb.no driver så og si alle persontog i Norge, inntil videre. Sørlandsbanen er ute på anbud når dette skrives og flere strekninger skal følge. Men, i øyeblikket er det NSB som driver både langdistanse, mellomdistanse og lokaltog i Norge. Mellom de store byene på Østlandet og Oslo går det hyppige forbindelser, stort sett hver time i begge retninger. Mellom Oslo, Bergen, Kristiansand, Stavanger og Trondheim går det regiontog, som i gamle dager gjerne kaltes ekspresstog. Disse har obligatorisk plassreservering og som oftest en kafèvogn.

Lokaltog

Det går lokaltog fra Oslo til mange steder på Østlandet. Disse går særlig ofte i rushtiden, men et vanlig intervall er en gang i timen eller oftere. Det går også lokaltog i Bergens-området, Stavanger-området og Trondheims-området. I tillegg er det fortsatt noen strekninger med togtrafikk mellom mindre steder, som Notodden-Porsgrunn, Arendal-Nelaug og mellom Hamar og Røros. Glem heller ikke Raumabanen og Flåmsbanen, se nedenfor.

Diverse

Blant utlendinger er Norge berømt for sine mange flotte togstrekninger. Bergensbanen dukker ofte opp på topp 10 lister over vakre togturer. Også Raumabanen mellom Dombås og Åndalsnes og ikke minst Nordlandsbanen fra Trondheim til Bodø blir trukket fram som attraksjoner. Flåmsbanen er allerede en stor attraksjon i seg selv og koster ganske mye å kjøre i sommerhalvåret. Det er verdt å nevne at NSB har brukt mye penger de siste årene på å bytte ut togsettene, som nå i stor grad er moderne Flirt-tog.

VIL BLI OPPDATERT

MER FRA Bloggen Alle bilder: Kyrre Dahl / Reisemedtog.no og Erdetmulig.noTA TOGET I:Informasjon: Om denne siden