Polen: Glogow, et friskt pust fra en svunnen tid - reisemedtog.no

Annonse


Glogow, et friskt pust fra en svunnen tid

16.06.2018 - skrevet av: Kyrre Dahl

Jernbanestasjonen i Glogow er et godt eksempel på en typisk småbystasjon i Polen. Dette er tydeligvis en gammel stasjon med en merkelig utforming, men fortsatt er det betjent billettsalg.

Glogow er en by vest i Polen, på jernbanelinja mellom Wroclaw og Zielona Gora. Byen har rundt 60 000 innbyggere og en del spennende ruiner og museèr og er en grei dagstur fra begge de nevnte byer. Jernbanestasjonen ligger rundt 1 kilometer fra sentrum og på veien passerer man de fotogene restene av en gammel bymur. Det første som slår en når man kommer til stasjonen er den totale mangelen på skilting. På bygget står det hverken Glogow eller Dworzec og det er ikke helt åpenbart at det er en togstasjon.

Nå skal det sies at stasjonsbygningen ligner på en del andre jeg har sett i Tyskland, så jeg gjetter meg til at den arkitektonisk stammer fra den perioden hvor dette området var en del av Tyskland eller til med fra Prøysen-tiden. Bygget er kjedelig, men åpenbart vedlikeholdt, så det fungerer jo.

På innsiden kan man ane skilt til både restaurant og andre fasiliteter, men jeg fant hverken restaurant eller kiosk eller noen andre butikker under mitt besøk. Faktisk var det eneste som var åpent billettlukene, omtrent omvendt av en norsk togstasjon altså. Den eldre damen bak luken forstod ikke annet enn polsk, men vi ble fort enige om at jeg skulle ha en billett til Zielona Gora. Hun var faktisk veldig serviceorientert og pekte og forklarte.

Når det gjelder fasiliteter så er det jo både postkontor, butikker og cafèer i nærheten av togstasjonen, så man får tak i det man trenger. Forøvrig litt morsomt at det fortsatt er postkontor på eller ved de fleste jernbanestasjoner i Polen. Her fraktes tydeligvis fortsatt posten med tog. På utsiden av bygget sto det noe om en frisør, som jeg heller ikke fant.

Det kanskje rareste med togstasjonen i Glogow er at det er svært langt ut til plattformene. Du må gå gjennom en lang gangtunnel som faktisk går over en gate før den går over flere spor. Under mitt besøk var det bare en plattform som var åpen så det var ganske åpenbart hvor toget skulle gå fra. Det var noe arbeider med å forlenge gangveien over til en plattform som ligger enda lenger unna. Den servicevennlige damen i billettluken hadde forklart at toget gikk 16.14, forøvrig var det ingen informasjonstavler hverken inne i stasjonen eller plattformen. Jeg fant bare en plakat med avganger og ankomster, med masse fotnoter på polsk, så ikke helt enkelt å følge med på.

Når det er sagt er det relativt enkelt å ta toget fra Glogow. I den ene retningen kan du ta lokaltog eller intercity-tog til Wroclaw og noen få avganger fortsetter til Katowice eller Krakow. I den andre retningen er det lokaltog eller intercity-tog til Zielona Gora, der noen fortsetter til Szczecin. Det er såvidt meg bekjent ingen direkte tog til Warzawa.

FLERE: Blogginnlegg MER OM TOG I: Polen Alle bilder: Kyrre Dahl / Reisemedtog.no og Erdetmulig.no

Annonse


Bloggen: Zielona Gora, en moderne stasjon
TA TOGET I:

Om denne siden


Anbefalte togturer


Veterantog i Norge