Svært rimelig togtur i Vest-Sverige - reisemedtog.no

Annonse


Svært rimelig togtur i Vest-Sverige

16.12.2021 - skrevet av: Kyrre Dahl - Flere innlegg: i ARKIVET

Tenk om det kostet under 40 kroner for en togtur på over en time? Slik er det på lokaltogene i Västra Götaland i Sverige. De tilbyr også dagskort fra bare 110 kroner.


SJ regiontog på Åmål stasjon

Jeg hadde hørt om det en stund men måtte sjekke det selv. Kollektivtrafikken i Västra Götaland län (fylke) i Sverige har bare tre soner selv om det er snakk om store regioner med mange byer, blant annet Göteborg. Dermed kan du gjøre et priskupp på togturer. Mange ganger ender du opp med å betale bare 34 kroner for en ganske lang togtur.


Öxnered stasjon

Sveriges nest største by utgjør sone A mens kommunene rundt utgjør sone B. Resten av Västra Götaland utgjør sone C, der en enkeltbillett koster 34 kroner. Det er snakk om svenske kroner men de er omtrent 100 til 100 norske om dagen, så det er enkelt å sammenligne. Sone C inneholder byer som Strömstad, Uddevalla, Trollhättan, Åmål og Borås for å nevne noen. Et dagskort til 110 vil gjelde alle de nevnte byer.


Utsikt fra togvinduet mellom Trollhättan og Åmål

Jeg hadde utgangspunkt i Trollhättan ettersom det er der toget fra Oslo stopper. Siden denne turen ble foretatt i slutten av november var det kort periode med dagslys så jeg fant ut at det var lite vits å kjøpe dagskort, men det kommer jeg til å prøve senere. Jeg gikk istedet for en tur til Åmål og tilbaketuren via Uddevalla. Toget som går fra Trollhättan til Åmål er et vanlig SJ regiontog, men det er lov å bruke dette med Västtrafiks billetter.


Åmål stasjon

Dermed betalte jeg bare 34 kroner fra Trollhättan til Åmål. Det var ganske mye folk på dette toget på en lørdag formiddag og det virket som det kom på flere underveis som skulle til Karlstad som var togets endestasjon. Selv gikk jeg av i Åmål som viste seg å være en trivelig småby til tross for et noe frynsete rykte takket være en film som ga inntrykk av det er verdens kjedeligste sted. Det er det ikke, kan jeg underskrive på!


Toget på vei gjennom Åmål

På returen ville jeg innom Uddevalla, noe som medførte et togbytte i Öxnered, der togene mellom Gøteborg - Oslo/Karlstad treffer toglinja mellom Uddevalla - Herrljunga (Borås). Öxnered er egentlig en forstad til Vänersborg som ligger bare 5 minutter unna med tog. Jeg måtte vente i 25 minutter for toget til Uddevalla, men det var mer spennende å være på denne stasjonen enn jeg hadde forutsett.


Teater Express på Öxnered stasjon

Jeg hadde ikke stått der lenge før et skikkelig veterantog kom kjørende forbi. Det sto oppført som Teater Express med destinasjon Säffle. Jeg vet ikke så mye mer om toget, men det hadde tydeligvis en god del gamle vogner og en restaurantvogn. En annen morsom ting med Öxnered stasjon er at man her har en kombinert ventehall og en skikkelig svensk pizzeria. Den gamle stasjonsbygningen er ikke lenger i bruk, så dette er i praksis stasjonen.


Västtåg på Uddevalla stasjon

Billetten jeg hadde kjøpt gikk ut på tid mellom Öxnered og Uddevalla. En billett til 34 kroner gjelder nemlig bare i 90 minutter, men det holder at du kommer deg ombord før toget kjører. Det er bare 20 minutters togtur som ender ved Uddevalla Central, som egentlig ligger ganske usentralt. Innen jeg kom til sentrum var det faktisk mørkt men jeg så nok til å bestemme meg for å ta en ny tur til Uddevalla ved en senere anledning.


Uddevalla stasjon

Dessverre går det ikke tog mellom Uddevalla og Trollhättan, det krever et bytte på før nevnte Öxnered, der det ikke alltid er korrespondanse. Det betød at siste delen av turen ble med buss, men det var jo mørkt uansett. På togturen mellomm Trollhättan og Åmål er det ganske trivelig å se ut av vinduet med mange små og store sjøer og en lang rekke røde småhus som Sverige er så kjent for. Det er ellers relativt flatt i denne delen av Sverige.

 • Flere blogginnlegg: i BLOGGARKIVET - Mer om: Tog i Sverige

 • Alle bilder og videoer: Kyrre Dahl/reisemedtog.no - Følg denne siden på FACEBOOK eller INSTAGRAM

  Annonse


 • 

  TA TOGET I:

  Om denne siden


  Anbefalte togturer


  Veterantog i Norge


  
  SØK PÅ REISEMEDTOG.NO:

  SISTE NYTT: