Litt usentrale Uddevalla Central - reisemedtog.no

Annonse


Litt usentrale Uddevalla Central

22.12.2021 - skrevet av: Kyrre Dahl - Flere innlegg: i ARKIVET

Uddevalla hadde en gang i tiden en togstasjon som lå midt i sentrum, men så ble hovedstasjonen flyttet et stykke ut fra sentrum, så Uddevalla Central ligger litt usentralt til.


Uddevalla Central fra plattformsiden

Den første jernbanen som kom til Uddevalla var den som i dag går til Vänersborg og Herrljunga, altså innover i landet. Den første stasjonen kom i 1867 og lå ved Kampenhof, der byens bussterminal ligger i dag. Det er et steinkast unna sentrum, men når flere linjer kom til byen valgte man å flytte stasjonen rundt 1 kilometer nord.


Et typisk lokaltog

Dagens Uddevalla Central ble åpnet i 1903 da Bohusbanen fra Strömstad kom til Uddevalla. Strekningen mot Gøteborg ble faktisk åpnet som den siste av de tre linjene som fortsatt trafikerer Uddevalla. Det har også vært noe flere mindre linjer med utgangspunkt i Uddevalla som alle er lagt ned. Stasjonen i Kampenhof ble betjent til 1956.


Uddevalla Central fra den andre siden

Nå er ikke en drøy kilometer fryktelig langt å gå for å komme til sentrum, men ironisk nok er stoppestedet Uddevalla Østra en god del nærmere Stortorget i byen og er dermed mer sentralt dersom man kommer fra Göteborg. På den annen side er det flere hoteller som ligger nær Uddevalla Central.


Ventehallen

Jeg har ikke funnet så mye informasjon om selve stasjonsbygningen men den er relativt majestetisk og ligner på de andre stasjonene på Bohusbanen. Den store forskjellen er likevel at denne bygningen fortsatt er i drift som en togstasjon. Stasjonen i Strømstad er f.eks en restaurant.


Toget til Herrljunga

Stasjonen har en "norsk" forbindelse også fordi når Bohusbanen åpnet så var det meningen at den skulle fortsette til Norge, som på den tiden var i union med Sverige. Det er derfor toglinja svinger voldsomt til venstre etter Skee stasjon, her var planen at linja skulle gå rett nordover og inn i Norge. Som en kuriositet ser det ut som noen gamle norske jernbanevogner er parkert her, men jeg fikk ikke sett de på nært hold.


Det som ser ut som norske vogner parkert på Uddevalla Central

Da hadde Uddevalla blitt stoppested for togene til Norge. Slik ble det ikke, togene mellom Halden og Gøteborg går i stedet et stykke lenger inn i landet via Trollhättan. Uddevalla Central er likevel en ganske travel stasjon og det er en Pressbyrån-kiosk i en av nabobygningene til stasjonen. Det er ikke lenger noe betjent billettsalg.


Litt usikker men det ser ut som gamle norske vogner

Det går faktisk ganske mange tog fra Uddevalla Central. Nordover til Strømstad går det tog cirka annenhver time. Østover går det tog til Vänersborg og Herrljunga cirka annenhver time, med forbindelse til Borås og med ett togbytte er det mulig å komme seg til blant annet Stockholm og Örebro. Det går også av og til IC-tog helt fra Uddevalla til Stockholm, spesielt i sommersesongen.


Avgangstavla på Uddevalla Central

Den viktigste forbindelsen er uten tvil togene som går til Göteborg. Det er mange som bor i Uddevalla og jobber i Göteborg og dermed pendler med togene, som går stort sett hver time og enda oftere i rushtiden. Noen av disse togene går videre eller kommer fra Strømstad. Det er Västtrafik som står for togene i denne delen av Sverige

 • Flere blogginnlegg: i BLOGGARKIVET - Mer om: Tog i Sverige

 • Alle bilder og videoer: Kyrre Dahl/reisemedtog.no - Følg denne siden på FACEBOOK eller INSTAGRAM

  Annonse


 • 

  TA TOGET I:

  Om denne siden


  Anbefalte togturer


  Veterantog i Norge


  
  SØK PÅ REISEMEDTOG.NO:

  SISTE NYTT: