Jönköping, stor by med liten stasjon - reisemedtog.no

Annonse


Jönköping, stor by med liten stasjon

17.02.2022 - skrevet av: Kyrre Dahl - Flere innlegg: i ARKIVET

Jönköping er en by med rundt 100 000 innbyggere, men på grunn av en tilfeldighet er togforbindelsene mye dårligere enn man kunne forvente i en by av denne størrelsen i Sverige. Togstasjonen er også meget spesiell.


Juneporten, som også er inngangen til togstasjonen

Det var en gang en relativt normal stasjonsbygning i Jönköping, men den ble revet i 1983 og erstattet med et Resecentrum som er en kombinert bussterminal og togstasjon. Den gamle stasjonen ble åpnet i forbindelse med at den søndre stambanen åpnet og på den tiden var det direkte forbindelse både til Stockholm og Malmø.


Juneporten med isbaren til høyre og overgangen til Resecentrum i bakgrunnen

Men, det å kjøre togene via Jönköping var en omvei og da stambanen ble lagt om ble byen liggende i en bakevje, jernbanemessig. Det kan imidlertid forandre seg i fremtiden, men det kan vi komme tilbake til. I øyeblikket er det Jönköpings Resesentrum som er togstasjonen i byen.


Nede på plattformnivå. Tog til venstre, buss rett fram

Hovedinngangen er svært vanskelig å finne hvis du ikke er kjent i byen. Du må nemlig i de fleste tilfeller gå gjennom arkaden Juneporten for å komme til både tog og buss. Derfra går det en bro over Järnvägsgatan, som ikke har noen stasjonsinngang. Så må du ta rulletrappen for å komme ned på plattformnivået.


Sushibaren på Jönköpings Resecentrum

I Arkaden er det noen kiosker, men ellers ligner Juneporten litt på Galleri Oslo, som i utgangspunktet var et kjøpesenter, men nå er alle butikker og spisesteder basert på trafikken til bussterminalen. Slik er det også i Jönköping, men det er i hvert fall en isbar som sikkert har mye folk på sommeren.


Sett fra plattform-siden

Nede på plattformnivå er servicetilbudet ganske bra. Du finner en Espresso House, en sushibar og kiosken Pressbyrån. Det er bare en eneste plattform i Jönköping, omtrent som på Karlstad Central. Det betyr at du kan rett inn på alle tog, men det kan være flere på sporet så sjekk hvor ditt går fra. Det er plass til tre tog samtidig.


Ventehallen

Bussterminalen er i den samme bygningen som jernbanestasjonen og det så ut til å være langt flere busser enn tog. Det er forsåvidt effektivt å samle kollektivtransporten på denne måten, men man får litt inntrykk av at togstasjonen bare er en bisetning i denne byen. Resecentrum ligger i den vestre delen av sentrum helt nede mot Vättern. Inngangen til Juneporten finner du i Västra Storgatan.


Lokaltog

Det er planer om høyhastighets-tog til Jönköping. Planene er ganske langt fremskredne men ikke vedtatt. Da blir det i tilfelle hurtigtog fra Gøteborg via Borås til Jönköping som fortsetter til Norrköping og Stockholm. Hvis den banen kommer blir det etter planen anlagt en ny stasjon ved en av sjøene like utenfor sentrum. Det virker nesten umulig å bruke den nåværende stasjonen til noe sånt.


Utsikten til Vättern fra et tog på Jönköpings Resecentrum

Det går ett Intercity-tog til Stockholm daglig, ellers er det kun lokaltog fra Jönköping. De går cirka hver annen time til Göteborg med retningsbytte i Falköping. Annenhver time går det også tog til Skövde. Sørover går det tog til Värnamo og noen avganger til Halmstad, mens østover går det hyppige tog til Nässjö, der man kan bytte til tog til Stockholm og Malmø/København. Til Stockholm kan man også bytte i Skövde.

 • Flere blogginnlegg: i BLOGGARKIVET - Mer om: Tog i Sverige

 • Alle bilder og videoer: Kyrre Dahl/reisemedtog.no - Følg denne siden på FACEBOOK eller INSTAGRAM

  Annonse


 • 

  TA TOGET I:

  Om denne siden


  Anbefalte togturer


  Veterantog i Norge


  
  SØK PÅ REISEMEDTOG.NO:

  SISTE NYTT: