Nässjö, et knutepunkt for jernbanen i Sverige - reisemedtog.no


Nässjö, et knutepunkt for jernbanen

18.03.2022 - skrevet av: Kyrre Dahl - Flere innlegg: i ARKIVET

Den lille byen Nässjö kan takke jernbanen for at den eksisterer. Dette er fortsatt et jernbaneknutepunkt og det eneste stedet i Sverige der hele seks linjer møtes.


Sj snabbtåg på Nässjö C

Tar du tog i denne delen av Sverige vil du før eller senere bytte tog eller i hvert fall kjøre gjennom Nässjô Centralstation som det faktisk heter. Liker du tog er dette et fint sted for her møtes mange linjer og en rekke forskjellige togselskaper trafikkerer stasjonen.


Hovedinngangen

Den første stasjonen ble anlagt her når Södra Stambanen kom i 1864. På den tiden gikk togene fra Malmö til Stockholm via Jönköping, den mer direkte banen via Linköping og Norrköping kom noen år senere og Nässjö ble valgt til stedet der disse linjene skulle møtes. Dermed har dette lenge vært en byttestasjon for de som reiser til eller fra Jönköping, som til tross for at det er en by med 100 000 innbyggere har et dårlig togtilbud.


Lokaltog på Nässjö C

I løpet av få år ble det også åpnet jernbane til Oskarshamn og enda en bane til Halmstad via Värnamo og i 1914 kom den siste av seks banene på plass og det var forbindelsen til Kalmar. Det er fortsatt togtrafikk i alle retninger, men det er ikke persontog overalt. Denne turen ble for min del foretatt i desember 2021.


Inne på stasjonen

Nässjö Centralstation er visstnok delvis den opprinnelige bygningen fra 1864 men den er bygd om flere ganger, sist i 1993 da ble oppført en hel ekstra etasje. Stasjonen ser dermed ikke så gammel ut som man skulle tro og den er mer funksjonell enn pen. Passasjerene blir i all hovedsak sendt opp i annen etasje for å gå over passasjene og så ned på sporene, som det er 14 av, men ikke alle brukes til persontrafikk.


Godstog passerer Nässjö C

Er du sulten eller tørst kan du slappe av. På stasjonen finner du både en kiosk, Pressbyrån og en kaffebar, Espresso House. Jeg fant ikke noe betjent billettsalg men det er heller ikke vanlig på svenske togstasjoner lengre. På den andre siden av gata for hovedinngangen ligger et hyggelig konditori og det er ikke langt til resten av byens fasiliteter.


Inne på stasjonen

Som nevnt flere ganger er Nässjö et jernbaneknutepunkt og det betyr at snabbtågene mellom København, Malmø og Stockholm stopper her i begge retninger. Jeg er dog ikke sikker på at alle langdistansetogene stopper her, så sjekk før du reiser. Det er i første rekke SJ som har X2000 som har de lange avstandene. Nattoget stopper også her, men det skjer midt på natten.


Västtåg på Nässjö stasjon

Det går tog til Jönköping opptil flere ganger i timen. Noen av disse togene går helt til Gøteborg og andre til Skövde. Togturen til Jönköping er ikke så lang men en ganske fin tur når det gjelder utsikt fra togvinduet spesielt der toget går kliss opptil Sveriges nest største innsjø, Vättern. Disse kjøres som oftest av Västtågen


Cafèen på stasjonen

Krösatåg står for de andre lokaltogene. Det går flere tog daglig til Värnamo der noen fortsetter til Halmstad. Østover går det tog til Eksjö som nå er siste stopp på banen til Hultsfred og Oskarshamn. Det går også tog til Vetlanda, som nå er siste stopp på banen til Kalmar. Det går også lokaltog sørover og nordover på stambanen, til steder som Tranås, Alvesta og Växjo.

 • Flere blogginnlegg: i BLOGGARKIVET - Mer om: Tog i Sverige

 • Alle bilder og videoer: Kyrre Dahl/reisemedtog.no - Følg denne siden på FACEBOOK eller INSTAGRAM. Nyhetsfeeden finner du her: RSS

  Annonse


 • 

  TA TOGET I:

  Om denne siden


  Anbefalte togturer


  Veterantog i Norge


  
  SØK PÅ REISEMEDTOG.NO:

  SISTE NYTT: