Hässleholm, liten by med stor stasjon - reisemedtog.no


Hässleholm, liten by med stor stasjon

05.05.2022 - skrevet av: Kyrre Dahl - Flere innlegg: i ARKIVET

Hässleholm er en av mange svenske byer som eksisterer på grunn av toget. Ved Hässleholms Centralstation møtes tog fra mange forskjellige retninger og selskaper.


Hovedinngangen

I 1860 kom den første jernbanen til Hässleholm, rettere sagt den nye stasjonen fikk sitt navn etter en gård som lå i nærheten. Eller for å være helt ærlig så lå gården 1,5 kilometer unna, der hvor stasjonen le lagt var det så og si ingenting da jernbanen kom.


En oversikt over stasjonsområdet

Hässleholm er ingen stor by i dag heller med rundt 18 000 innbyggere. Likevel har byen en stasjon og en togtrafikk som er overveldende i forhold til størrelsen på byen. Statistikken tilsier at 15 000 mennesker reiser med toget til eller fra Hässleholm hver dag.


Hovedhallen, nå Pressbyrån

Stasjonsbygningen ble innviet i 1921 og erstattet en tidligere stasjonsbygning som hadde blitt for liten. I tillegg er det kommet en nyere del som inkluderer en gangbro over sporene som gir adgang til alle plattformene og et stort parkeringsområde på vestsiden av stasjonen.


Espresso House, der billettsalget lå før

Den gamle hovedhallen er helt overtatt av kiosken Pressbyrån, men det er heller ikke dette som lenger er hovedinngangen, til tross for at det er denne døren som gir adgang rett ut til byens gågatesystem. De fleste reisende er aldri innom denne delen og bruker i stedet den nye delen.


Pågåtåg er lokaltog for Skåne

Der finner man en fillial av Espresso House. Denne cafèen er ganske liten men den ligger en annen Espresso House i gågata. Det er noen få sitteplasser for reisende i denne delen av stasjonen, men det betjente billettsalget er borte. Det er veldig få betjente billettluker igjen i Sverige, som i Norge.


Øresundstog to ganger i timen til København

Det er faktisk også en Pressbyrån-kiosk på vestsiden av stasjonen, der man også finner noen skoler og kontorer av nyere dato. På sentrumssiden er det kort vei til butikker og spisesteder, stasjonen er mer eller mindre byens sentrale punkt.


SJ Snabbtåg suser forbi

Det er mange forskjellige tog som stopper på Hässleholm Central, som har operative linjer i fem retninger. Langdistansetogene med SJ mellom Stockholm og Malmø stopper her cirka en gang i timen, det virker som om noen kjører rett forbi. Snälltåget stopper også her på vei mellom Malmø og Stockholm og også nattogene som går til Hamburg og Berlin stopper her.


Enda et pågåtåg

Den viktigste trafikken utføres av Øresundstog, som to ganger i timen kjører til København via Malmø, den andre veien går et tog til Karlskrona og det andre til Kalmar eller Växjo. Pågatåg kjører lokaltog til Malmø, Kristianstad, Helsingborg og Markaryd. Krøsatåg kjører lokaltog til Växjo.

 • Flere blogginnlegg: i BLOGGARKIVET - Mer om: Tog i Sverige

 • Alle bilder og videoer: Kyrre Dahl/reisemedtog.no - Følg denne siden på FACEBOOK eller INSTAGRAM. Nyhetsfeeden finner du her: RSS

  Annonse


 • 

  TA TOGET I:

  Om denne siden


  Anbefalte togturer


  Veterantog i Norge


  
  SØK PÅ REISEMEDTOG.NO:

  SISTE NYTT: