Tog mellom Finland og Sverige, i praksis umulig - reisemedtog.no


Tog mellom Finland og Sverige, i praksis umulig

02.10.2022 - skrevet av: Kyrre Dahl - Flere innlegg: i ARKIVET

Det er i teorien mulig å benytte tog for reiser mellom Finland og Sverige, men det innebærer en lang spasertur over grensen. Det er også mulig å ta tog på deler av strekningen men i praksis er det buss som gjelder, i hvert fall var det slik det ble på min reise helt nord i Bottenvika.


Bussen mellom Haparanda og Luleå

Bare for å klargjøre det litt, det er teknisk umulig for svenske tog å kjøre inn i Finland og omvendt fordi det er forskjellige sporvidder. Finland bruker russisk sporvidde mens svenskene har samme sporvidde som oss. Men, teknisk sett kan togene kjøre til grensestasjonene og man kunne byttet tog der. Men, slik er det ikke nå selv om det er gode tognyheter på svensk side av grensen. Det er heller ikke helt enkelt å komme seg over grensen med buss, fikk jeg erfare.


Kemi rådhus

Er du hardcore tognerd og/eller har Interrailbillett og ikke er redd for en lang gåtur så er det mulig å gå fra stasjonen i Finland som ligger nærmest grensen, nemlig Tornio-Itäinen, til Haparanda togstasjon i Sverige. Ulempene er mange, for det første er det bare nattoget til og fra Kolari som stopper i Tornio og stasjonen ligger et par kilometer fra grensen til Sverige. Derfra er det igjen et par kilometer til togstasjonen i Haparanda. Men, er du sprek og været er fint så er det fullt mulig å gå.


Fin cafè i nabobygget til Kemi jernbanestasjon

Den løsningen som de fleste bruker er i stedet å ta tog til Kemi som har langt flere avganger til både Helsinki, Oulu og Rovaniemi. Fra Kemi går det busser til busstasjonen Haparanda-Tornio som ligger nøyaktig på grensen mellom de to landene. De to byene går i praksis i ett. Det er dog et begrenset antall busser mellom Kemi og Haparanda og ser man på Interrails sider får man inntrykk av at bussene er inkludert i Interrail, men det gjelder visst kun noen få busser og bare på søndager! På lørdag er det uansett bare to avganger og på hverdager kan det hende at siste buss går klokka 16.


Jernbanestasjonen i Kemi

Så, jeg endte opp med å overnatte i Kemi, som forøvrig er en kjempekjedelig by. Under ventingen for bussen fant jeg dog en trivelig cafè like ved togstasjonen. Bussen bestilte jeg via Matkahuolto Den var i rute men den går altså bare til busstasjonen på grensen og derfra er det i hvert fall 20 minutter å gå til togstasjonen. Nå har svenskene begynt å kjøre tog igjen til Haparanda, jubel for det men det er bare noen få avganger pr. dag, så det skal mye til for at det ikke blir mye ventetid både her og der for å få kabalen til å gå opp.


Bussstasjonen i Kemi, med flere nedlagte butikker og spisesteder. Hele bygget var stengt under mitt besøk

For å toppe det hele så høljet det ned når jeg ankom busstasjonen i Haparanda, som forøvrig er unik i det at finske busser går på finsk tid og svenske busser går på svensk tid. Heldigvis var det en buss til Luleå som gikk bare 45 minutter etter at jeg ankom grensen og her kommer dagens gladnyhet: Det viste seg at Interrail-billetten gjaldt på denne bussen, så jeg slapp å gå hele veien til togstasjonen. Og, når jeg først var på bussen så ble jeg med til Luleå, det virket ganske teit å vente to timer i øs pøs bare for å ta et tog. Forøvrig en ganske kjedelig busstur, så ta toget om du kan!

 • Flere blogginnlegg: i BLOGGARKIVET - Mer om: Tog i Finland

 • Alle bilder og videoer: Kyrre Dahl/reisemedtog.no - Følg denne siden på FACEBOOK eller INSTAGRAM. Nyhetsfeeden finner du her: RSS

  Annonse
 • 

  TA TOGET I:

  Om denne siden


  Anbefalte togturer


  Veterantog i Norge


  
  SØK PÅ REISEMEDTOG.NO:

  SISTE NYTT: