Borås, pen stasjon med lite togtrafikk - reisemedtog.no


Borås, pen stasjon med lite togtrafikk

04.03.2023 - skrevet av: Kyrre Dahl - Flere innlegg: i ARKIVET

Borås er mellomstor svensk by med en elegant jernbanestasjon. Men, det er overraskende lite togtrafikk til tross for nærheten til storbyen Gøteborg.


Hovedinngangen til Borås C

Stasjonen er på ingen måte et museum, men Borås Centralstation er faktisk fredet. At det er en bygning med historisk verdi er lett å se fra utsiden, som må beskrives som elegant. Den nåværende stasjonsbygningen sto ferdig i år 1900 og arkitekter var Adrian C. Peterson og Carl Crispin. Det er fortsatt en fungerende jernbanestasjon også, med en del togavganger daglig, til og med et med X2000.


Ventehallen på Borås C

Borås C inneholder de fleste av de fasiliteter man forventer å finne på en svensk togstasjon. Her er det venterom med sitteplasser, informasjonstavler og toaletter. Selvsagt er det også en fillial av Pressbyrån, svenskenes svar på Narvesen. Og jommen er det ikke en Espresso House også, som det gjerne er på jernbanestasjoner i Sverige, i hvert fall stasjoner med en del trafikk.


Pressbyrån på Borås C

Og en del trafikk er det jo, selv om det er mye mindre liv på stasjonen enn man skulle tro i en by som har 75 000 mennesker. Det er en god del i denne området som pendler til Gøteborg, men siden toget er ganske tregt er det nok en del som velger buss eller til og med egen bil. Borås ligger i en slags bakevje togmessig, nå går Kust-til-Kustbanan gjennom byen, men ellers er det bare lokaltog det er snakk om.


Informasjonstavle

Det går altså en god del regiontog til Gøteborg, i tillegg til noen få daglig fjerntog som går hele veien fra Gøteborg til Kalmar via Växjö og Borås. Det går også lokaltog til Uddevalla via Herrljunga og Vänersborg, samt lokaltog til Varberg på vestkysten. Felles for dem alle er det er enkeltsporet drift på gamle skinner med ikke helt moderne tog. Det går relativt tregt med andre ord. Vær oppmerksom på at det er bommer som går ned for å hindre at folk går over sporet når det kommer tog. Dette er ganske vanlig på svenske jernbanestasjoner.


Lokaltog til Uddevalla

Det har blitt snakket mye om å gjøre noe drastisk med togtilbudet til Borås. Lenge har det vært planer om å bygge en splitter ny høyhastighetsbane fra Gøteborg til Stockholm via Borås og Jönköping. Sistnevnte by har forøvrig det samme problemet som Borås, nemlig at byen er i en togmessig bakevje. Egentlig er det enda verre i Jönköping fordi byen er større enn Borås og ligger ikke på en eneste hovedlinje. De store planene og høyhastigshetsbane er nå lagt på is, men myndighetene holder åpent en utredning om nytt dobbeltspor mellom Gøteborg og Borås, noe som vil bety mye.


Inngang fra plattformsiden

Borås Centralstation ligger rimelig sentralt i Borås by, bare noen kvartaler unna byens hovedgater. I riktig gamle dager var det flere togstasjoner i Borås. Borås Öfwre ser ikke lenger noen tog, men stasjonsbygningen eksisterer fortsatt og kan sees på Skaraborgsvägen. I dag er det bare stopp på Borås Nedre, eller Borås C som det heter i dag. Utenfor stasjonsbygget finner man byens bussterminal, som man gjerne gjør i Sverige.


Espresse House på Borås C

Det går faktisk et hurtigtog til Stockholm fra Borås. Det er en avgang med X2000 tidlig på morgenen som krongler seg gjennom et lokalspor før det får opp farten på hovedlinja mellom Gøteborg og Stockholm. Det går også noen få daglige avganger med Intercity-tog mellom Gøteborg og Kalmar som passerer Borås på sin vei. Dette toget går også til Växjö og Värnamo og har forbindelse til Karlskrona. I vestlig retning går dette toget til Gøteborg uten stopp og bruker 55 minutter.


Stasjonsbygget i vidvinkel

Det går langt flere lokaltog til Gøteborg, som stopper på en rekke mindre steder men klarer likevel å komme seg fram på litt over en time. Det går flere avganger morgen og ettermiddag men det er ellers tynt. Nordover går det tog til Herrljunga omtrent annenhver time, litt oftere i rushtiden. Noen av disse fortsetter til Uddevalla via Vänersborg. Men, noen tog har en lengre pause i Herrljunga så skal man til Uddevalla vil det ofte være raskere å ta toget via Gøteborg. Sørover går det lokaltog til Varberg, og disse togene har også avgang sånn cirka annenhver time, med noen ekstra avganger i rushtiden.

 • Flere blogginnlegg: i BLOGGARKIVET - Mer om: Tog i Sverige

 • Alle bilder og videoer: Kyrre Dahl/reisemedtog.no - Følg oss på FACEBOOK eller INSTAGRAM. Nyhetsfeed: RSS

  Annonse
 • 

  TA TOGET I:

  Om denne siden


  Anbefalte togturer


  Veterantog i Norge


  
  SØK PÅ REISEMEDTOG.NO:

  SISTE NYTT: