En kort og morsom togtur til Barth i Nord-Tyskland - reisemedtog.no


En kort og morsom togtur til Barth

29.09.2023 - skrevet av: Kyrre Dahl - Flere innlegg: i ARKIVET

En togtur trenger ikke vare i flere timer og man må ikke ha flotte restaurantvogner og kjøre på første klasse. I Tyskland finner man mange morsomme små lokaltog som går til steder du ikke visste eksisterte. Toget til Barth er en slik togreise.


Lokaltoget som går til Barth

Selve togturen fra Velgast til Barth tar bare 12 minutter! Jeg skal ikke påstå at det er 12 minutter fullspekket av spennende detaljer, men det er overraskende mye å se på den korte turen.


Stasjonen i Barth

OK, nå er det nok få som begynner reisen i Velgast, som i seg selv er et lite sted. Men, Velgast har en stasjon på hovedlinja mellom Rostock og Stralsund og her stopper både regionale tog og Intercity-tog, om enn ikke så mange daglig.


Interiør, hvis du ser nøye etter kan du se hele toget

Min reise begynte i Rostock, som er en 40 minutters togtur fra Velgast. Stasjonen i Rostock er ganske spennende og jeg skal komme tilbake til den i et senere innlegg. Mellom Rostock og Velgast kjører toget i et tradisjonelt flatt jordbruks-landskap avbrutt av noen småbyer.


Den gamle smalsporstasjonen i Barth

I Velgast må man bytte til et lite minitog som tar deg de siste få kilometerne til Barth. Det kan ikke være plass til så mange flere enn i en buss så det er nesten underlig i seg selv at det fortsatt går tog. Jeg kjenner forøvrig til at det i denne delen av Tyskland er lagt ned en rekke slike baner.


Utsikt fra togvinduet

Når du kommer fra Rostock må du gå ned og gjennom undergangen for å komme til toget til Barth. Det viste seg at den undergangen trolig er en av Tysklands fineste, med flotte naturbilder som jeg antar er fra området. Undergangen på Velgast stasjon er nesten verdt turen alene.


Undergangen i Velgast

Det var kun en håndfull passasjerer på toget til Barth men det er likevel to mellomliggende holdeplasser. Begge disse hadde gamle stasjonsbygninger som ikke lenger er i bruk, så det er tydelig at dette har vært en viktigere bane en gang i tiden. Ellers kjørte vi forbi det ene jordet etter det andre med solcellepaneler, slikt er det mye av i Tyskland nå.


Undergangen i Velgast

Barth stasjon er et godt eksempel på dette. Nå er det bare en holdeplass, men det er tydelig at her var det billettkontor og mange ansatte en gang i tiden. Den falleferdige bygningen like i nærheten er faktisk en annen stasjon i Barth. Hit gikk det nemlig også en gang i tiden en smalsporbane fra Stralsund, det meste av dette er borte i dag.


Velgast stasjon

Barth er i seg selv ingen stor by, med 8000 innbyggere. Men, byen ligger ved Østersjøen og tiltrekker seg derfor turister. Jeg brukte en Deutschland-Ticket som gir gratis reise med lokaltog i hele Tyskland for bare 49 euro pr. måned.

 • Flere blogginnlegg: i BLOGGARKIVET - Mer om: Tog i Tyskland

 • Alle bilder og videoer: Kyrre Dahl/reisemedtog.no - Følg oss på FACEBOOK eller INSTAGRAM. Nyhetsfeed: RSS

  Annonse
 • 

  TA TOGET I:

  Om denne siden


  Anbefalte togturer


  Veterantog i Norge


  
  SØK PÅ REISEMEDTOG.NO:

  SISTE NYTT: