På togtur i Schleswig Holstein - reisemedtog.no


På togtur i Schleswig Holstein

14.10.2023 - skrevet av: Kyrre Dahl - Flere innlegg: i ARKIVET

Flotte småbyer, spennende storbyer og overraskende variert landskap. Det er noen av høydepunktene når man tar toget gjennom Tysklands nordligste delstat Schleswig Holstein.


Nord-Ostsee-Bahn mellom Westerland og Hamburg ved Friedrichstadt

Jeg har i løpet av sommeren vært på flere togturer i Tyskland med Deutschlandticket, en billett som koster bare 49 euro for en hel måned. Da kan du reise så mye du vil med lokal transport som tog, trikk, tbane og buss. Den gjelder ikke på langdistanse-tog og ekspressbusser, men den gjelder altså over hele Tyskland. Det finnes også et rimelig dagskort i Schleswig Holstein.


Interiør på Regionaltog mellom Hamburg og Lübeck

De fleste som har vært her, vet at det er rimelig flatt i denne delen av Tyskland og det er forsåvidt riktig, men det er noen spennende unntak. Slottet i Plön ligger på en åsrygg med utsikt i flere kilometer utover et landskap full av idylliske innsjøer. Plön er en av mange trivelige småbyer i Schleswig Holstein. En annen by jeg kan anbefale er Friedrichstadt, en idyllisk småby sør for den nesten like trivelige byen Husum.


RE-tog mellom Hamburg og Flensburg

Plön ligger på jernbanelinja mellom Kiel og Lübeck, der togene går hver halvtime og tar deg altså gjennom et variert landskap, kanskje den mest spennende strekningen når det gjelder utsikt fra togvinduet. Og så er jo Kiel et godt utgangspunkt for de som kommer fra Norge med ferje fra Oslo. Den flotte hansabyen Lübeck trenger vel knapt noen nærmere introduksjon.


Toget passerer brua over Kielkanalen i Rendsburg

I sommer var strekningen mellom Kiel og Flensburg stengt slik at jeg fikk ikke kjørt der i 2023. Men, jeg har gjort den linja før og det er også en fin rute for toginteresserte. Flensburg er jo en spesiell by, der gateskiltene er både på tysk og på dansk. Men, siden den linja var stengt ble det flere turer forbi Rendsburg og her er en stor attraksjon for alle som liker tog.


Toget passerer havna i Husum.

I Rendsburg må nemlig togene over Kielkanalen der det går svært store skip. Siden det er rimelig flatt på begge sider er det en utfordring å få togtrafikken over. Det er i Rendsburg løst ved at togene kjører i en 360 graders loop rett utenfor byen for å komme opp til Rendsburg-brua, som faktisk har en ferje hengende under seg. Det er åpenbart god utsikt i alle retninger.


Neustadt ( Holstein ) stasjon

Dette er ikke den eneste jernbanebrua over kanalen, det er i alt fire av dem hvis jeg har forstått riktig. I alle tilfeller har man laget ramper som gjør at togene kommer opp i høyde før man kommer over kanalen, men det er den i Rendsburg som er mest spektakulær. Av spesielle bruer kan vi også nevne at toget kjører gjennom havneområdet i Husum, for ikke å glemme demningen over til Sylt, som jeg skal skrive et eget innlegg om.


AKN togsett

Er man interessert i togsett, så er det mange forskjellige tog å se, i tillegg til et og annet IC-tog. Fra Hamburg går det regionaltog i alle retninger og til byer som Lübeck og Kiel går det to-etasjers tog to ganger i timen. Disse kan være åtte vogner lange. På andre strekninger er det små lokaltog som har bare litt større kapasitet enn en buss, men de er ofte koblet i serie, for større kapasitet.


Interiør, AKN-tog

En spesiell operatør er AKN som kjører lokaltog nord for Hamburg på flere linjer, men ikke inn i selve storbyen. Dette er små tog som er forbundet med S-bahn eller U-bahn for de som pendler, men det går også an å ta dem til en rekke småbyer og et av togene går helt til Neumünster. Selve Hamburg er en egen delstat og ikke en del av Schleswig Holstein. Det er flere andre operatører, som Nordbahn og Nord-Ostsee-Bahn, men det trenger du ikke tenke på som passasjer.

 • Flere blogginnlegg: i BLOGGARKIVET - Mer om: Tog i Tyskland

 • Alle bilder og videoer: Kyrre Dahl/reisemedtog.no - Følg oss på FACEBOOK eller INSTAGRAM. Nyhetsfeed: RSS

  Annonse
 • 

  TA TOGET I:

  Om denne siden


  Anbefalte togturer


  Veterantog i Norge


  
  SØK PÅ REISEMEDTOG.NO:

  SISTE NYTT: