Granada, nytt og gammelt i brukbar forening - reisemedtog.no


Granada, nytt og gammelt i brukbar forening

26.01.2024 - skrevet av: Kyrre Dahl - Flere innlegg: i ARKIVET

Spania hadde i en periode litt hastverk med å legge ned gamle fine togstasjoner og samtidig bygge nye stygge stasjoner. I Granada ser det som de kanskje har lært litt.


Granada stasjon, den gamle delen

Granada er en av mange byer i Spania som nå har fått høyhastighetstog, gjennom en ny linje som åpnet i 2019, selv om den ikke er helt ferdig. I den sammenheng er det gjort en større oppgradering av stasjonen i Granada, der man faktisk ikke har lagt ned den gamle stasjonen. Om ikke akkurat skjønn forening, vil jeg her si at man har klart å binde det nye og det gamle i en brukbar forening.


Granada stasjon, den nye delen

Granada ligger inne i landet i Andalucia, cirka 1 time nord for Malaga. Byen har drøyt 200 000 innbyggere og er en stor turistdestinasjon. Det gikk tog hit før høyhastighetsbanen ankom også, men det tok omtrent dobbelt så lang tid å komme seg fram og det gikk ingen tog til Malaga. Nå går det hurtige og komfortable tog til Madrid, Barcelona, Sevilla, Cordoba og Malaga.


Interiør, den nye delen

Den gamle stasjonen i Granada stammer fra 1800-tallet og har fått et moderne tilbygg. Det er mest av alt funksjonelt og overraskende lite prangende, men det har elementer som gjør at jeg synes det er helt ålreit. Togene går fra den nye delen av stasjonen, men den gamle delen er fortsatt i bruk, som billettkontor. Og dette var overraskende pent pusset opp og la meg kalle det stilig.


Gjennomgang til det gamle stasjonsbygget

Den nye delen har en gedigen feil og det er at den altfor altfor liten. Ettersom man på spanske langdistanse-tog har sikkerhetskontroll så tar denne og køsystemet til kontrollen opp godt over halvparten av all plass i ventehallen. I enden finner man likevel en pen cafèteria med relativt høye priser, men det er god utsikt til både togene på plattformene og ikke minst køene av passasjerer som skal til sikkerhetskontroll.


Cafeteria i det nye bygget

En ting som er litt overraskende for en som ikke er vant til tog i Spania er alle fillialene for leiebilfirmaer. I Spania er det tydeligvis vanlig å ankomme byen med tog og så leie seg en bil på stasjonen, og det er intet mindre enn fire leiebilselskaper som har kontorer ved siden av hverandre. Så resultatet er at stasjonen i Granada stort sett består av leiebilfirmaer og sikkerhetskontroller. Og noen tog!


Billettsjekk på plattform for AVANT til Malaga

Stasjonen er litt utenfor det egentlige sentrum i Granada, men det er nå svært lett å komme seg til sentrum. Du kan enten gå rundt 20 minutter eller du kan ta den relativt nye trikken som har holdeplass rett utenfor den nye delen av stasjonen. Trikken koster 1,35 euro en vei og går 8 ganger i timen. Du kjøper billett i automater på holdeplassene. Trikken er populær så ikke regn med sitteplass, men det er bare noen få stopp.


Et AVANT-tog og to AVE-tog på Granada stasjon

Selv om det ikke er sentrum er det mye som skjer i området rundt stasjonen. Det er ikke langt til butikker og cafèer. Rett over gata finner man Galletanas, som ikke bare har gode cookies ( Galletas), cafèen tilbyr også oppbevaringsbokser. De finner du i det som ser ut som et kart på bildet, rett ved inngangen. Pass på at det er begrenset åpningstid, men cafèen er åpen både morgen og ettermiddag.


Ved siden av stasjonen finner man cafèen Galletanas med oppbevaringsbokser.

Fra Granada går det tre daglige AVE-tog til Madrid via Cordoba. Det går et daglig AVE-tog til Barcelona via Cordoba. Det går flere daglige hurtige regiontog, AVANT, til Sevilla via Cordoba. Det går også tre daglige AVANT-tog til Malaga. For Algeciras, så må man nå bytte i Antequera - Santa Ana. Det går fortsatt vanlige regiontog til Almeria, minst tre ganger om dagen. Alle tog til og fra Granada er drevet av RENFE.

 • Flere blogginnlegg: i BLOGGARKIVET - Mer om: Tog i Spania

 • Alle bilder og videoer: Kyrre Dahl/reisemedtog.no - Følg oss på FACEBOOK eller INSTAGRAM. Nyhetsfeed: RSS

  Annonse
 • 

  TA TOGET I:

  Om denne siden


  Anbefalte togturer


  Veterantog i Norge


  
  SØK PÅ REISEMEDTOG.NO:

  SISTE NYTT: