Principe Pio, kjøpesenter med togstasjon - reisemedtog.no


Principe Pio, kjøpesenter med togstasjon

23.02.2024 - skrevet av: Kyrre Dahl - Flere innlegg: i ARKIVET

Principe Pio er en fascinerende gammel jernbanestasjon i Madrid. Den er fortsatt i høyeste grad i bruk for tog, men jeg vil nok si at det er like mye et kjøpesenter med togstasjon.


Principe Pio, både kjøpesenter, tog og metrostasjon

Denne stasjonen het egentlig Estacion del Norte, fordi det var her togene til Nord-Spania gikk fra. Den ligger relativt sentralt i Spanias hovedstad. Jeg vil vel nesten si at dette er den mest sentrale hovedstasjonen i storbyen, og den er da fortsatt brukt av mange pendlere. I 1864 åpnet den første linja herfra, som gikk helt til Irun via San Sebastian, deler av den åpnet tidligere. Da ble også den første midlertidige stasjonen åpnet.


På utsiden av hallen fra 1882

Estacion del Norte hadde to hovedhaller, den første åpnet i 1882 og eksisterer fortsatt, men er i dag overtatt av et middels stort og populært kjøpesenter. Den andre hallen ble oppført i 1928 og brukes i dag i all hovedsak fortsatt til jernbaneformål, selv om noe av det faktisk er metroen i Madrid. Den ble bygd kraftig om på 90-tallet og det er nå spor i tre etasjer, med et kjøpesenter på toppen.


Metrolinjene 6 og 10 har felles stasjon i kjelleren

Den nest viktigste stasjonen i landet

Stasjonen ble sterkt ødelagt under borgerkrigen i Spania og alt av linjer og stasjoner ble etter det overtatt av det statlige RENFE. Etter det var Estacion Norte den nest travleste jernbanestasjonen i Madrid, etter Atocha, ifølge Wikipedia. Men, i 1967 åpnet stasjonen Chamartin med en ny raskere rute nordover og en tunnel til Atocha. Gradvis overtok Chamartin mesteparten av togtrafikken fra Norte.


Dette togsporet går tvers gjennom stasjonen, usikker på hva det brukes til

Etterhvert ble alle vanlige tog overført til Chamartin og bare lokaltogene ble igjen på Estacion del Norte. Det siste langdistanse-toget forlot stasjonen i 1993 og dermed satte man i gang med en større rekonstruksjon for å gjøre dette til en intermodal hub og samtidig ble navnet endret til Principe Pio. Den har fått navn etter høydedraget Principe Pio som ligger like i nærheten, som igjen har fått navn etter han som eide åsen.


På nedsiden nedgang til metrostasjonen, på oppsiden spor for Cercanias.

Gjenoppstår som kjøpesenter og moderne kollektivterminal

Utover på nitti-tallet fikk lokaltogene, Cercanias, en ny tunnel til Atocha, slik at alle slike tog kunne kjøre gjennom stasjonen. Det kom også to nye linjer på metroen som er bygd sammen slik at det er enkelt å bytte mellom linje 6 og linje 10. Linje R, Ramal, som bare er en shuttle til stasjonen Opera, går fortsatt herfra. Ettersom stasjonen ligger relativt sentralt er det mange som velger å bruke Principe Pio.


Lokaltog-delen, du kan så vidt se et regiontog i bakgrunnen

Stasjonen er i flere etasjer. Øverst finner man Cercanias og herfra går også fortsatt også noen regiontog, blant annet til Salamanca. Under arbeid på Chamartin kan også langdistanse-tog bruke Principe Pio. I etasjen under Cercanias finner man en felles stasjon for linje 6 og linje 10 på metroen. Enda dypere finner man plattformene for linje R, Ramal. Du finner også en buss-terminal i dette komplekset, som er knyttet sammen med ganger og rulletrapper.


Principe Pio er også et kjøpesenter

Stilig kjøpesenter i den gamle togstasjonen

Kjøpesenteret er ikke det største i Spania, men det er trolig et av de stiligste, der mye av atmosfæren fra den gamle togstasjonen er bevart. I tillegg til 67 butikker og spisesteder kan man også gå på kino her og det skal være noen barer og utesteder. Det var ikke så aktuelt under mitt besøk, men jeg så gjennom spisestedene. De er av forskjellige standard, du finner flere av de velkjente fast food-kjedene, men også noen restauranter av litt mer unik karakter.


Kjøpesenteret er i den eldste delen av stasjonen.

Kjøpesenteret har tre etasjer og du finner mange kjente butikker som Zara, Mango og H&M. Kjøpesenteret i seg selv har kanskje ikke de mest spennende butikkene, men jeg synes dette er blitt et godt eksempel på stilig gjenbruk av en gammel togstasjon. Flere av cafène har bord der man kan se ut på togtrafikken. Du kan åpenbart komme hit med tog og metro, men i gangavstand finner du Plaza Espana, Gran Via, Sabatini-parken og Palacio Real, for å nevne noe.

 • Flere blogginnlegg: i BLOGGARKIVET - Mer om: Tog i Spania

 • Alle bilder og videoer: Kyrre Dahl/reisemedtog.no - Følg oss på FACEBOOK eller INSTAGRAM. Nyhetsfeed: RSS

  Annonse
 • 

  TA TOGET I:

  Om denne siden


  Anbefalte togturer


  Veterantog i Norge


  
  SØK PÅ REISEMEDTOG.NO:

  SISTE NYTT: