Gjør reisen billigere og tryggere med riktig kort - reisemedtog.no


Gjør reisen billigere og tryggere med riktig kort

26.03.2024 - skrevet av: Tarjei Nilsen/Gjest - Flere innlegg: i ARKIVET

Å reise med tog har blitt en populær reiseform. Det gir muligheten til å besøke mange destinasjoner på kort tid, uten å være bundet til et sted. Dersom togreisen går utenfor Norges landegrenser, bør du ta i bruk et kredittkort med gratis kontantuttak.


Et tog i Spania. Foto: Kyrre Dahl

En togferie kan gi minneverdige øyeblikk, men det er ingen grunn til at ferien skal koste mer enn nødvendig. Med et kredittkort vil du både spare penger og gi deg selv en sikker reise. Under får du noen tips til hvordan du gjør reisen billigere og tryggere:

Unngå gebyrer ved kontantuttak

Når du først skal velge et kort, bør du velge et kredittkort med gratis kontantuttak i utlandet. I Norge har vi privilegiet til å kunne sveipe kortet i alle butikker, men dette er ikke alltid tilfellet i utlandet. Dette gjelder også under togreisen. Hvis du skal kjøpe deg noe snacks under turen, kan det være at de kun godtar kontanter, eller at du må betale et visst beløp for å bruke kortet.

De fleste bankene krever en prosentandel og/eller et kontantgebyr for å utføre et uttak. Ved å velge et kort med gratis kontantuttak, slipper du å betale for unødvendige kostnader når du tar ut penger. Mange tenker kanskje ikke over det, men hvis du ved gjentatte ganger tar ut penger kan du spare (eller rettere sagt; ikke tape) nokså store beløp.

Husk at minibanken du tar ut pengene fra, ofte krever et gebyr for uttak av penger. Dette kommer du deg ikke utenom, uavhengig av hvilket kort du bruker. Du bør derimot alltid benytte deg av en minibank som er utstedt av en bank!

Betal i lokal valuta

Valutapåslaget, som er gebyret du betaler for å bruke et kort i utlandet, er også en faktor som spiller inn på hvor mye du bruker når du befinner deg utenlands. Derfor lønner det seg å sjekke at kortet du bruker har et lavt valutapåslag. Ofte tilbyr kredittkort gunstig valutaveksling, men dette er en faktor du bør sjekke dersom du planlegger å bestille et nytt kort i forkant av reisen.

Uansett hvilket kort du bruker, husk å alltid betale med lokal valuta ved betaling. Er du for eksempel i Tyskland, bør du velge euro fremfor norske kroner. Da vil kortutstederen veksle for deg, fremfor butikken du handler fra. Ved sistnevnte kan du ende opp med å betale et påslag på inntil 10 %, fremfor kun 1-2 %

Beskytt deg selv for svindel

En av de største fordelene du har med et kredittkort, er sikkerheten det gir. Ifølge Finansavtaleloven vil du ha flere rettigheter på din side dersom du ikke får varen eller tjenesten du har betalt for, eller om du blir svindlet eller at bedriften har gått konkurs i mellomtiden. Loven fastslår da at det er banken som har utstedt kredittkortet som er ansvarlig for tapet.

Dette er en trygghet du ikke vil få med et vanlig bankkort, og kan komme svært godt med på togreisen. Om du har betalt for et event eller et opphold på forhånd, vil loven dekke deg dersom du ikke mottar det du har kjøpt. Derfor er det lurt å bruke kredittkortet både når du kjøper billettene på forhånd og underveis på reisen.

Forhåpentligvis er dette noe man slipper å tenke på. Likevel vet man aldri hva som kan forekomme, og med loven bak deg kan du potensielt spare mye penger.

Sørg for å være forsikret

Det er ikke anbefalt å sette seg ut på reise uten å være tilstrekkelig forsikret. Reiser du ofte, bør du derfor vurdere å skaffe et kredittkort som kommer med forsikringer. Disse er ofte helt gratis, der det eneste kravet er at du betaler deler av eller hele reisebeløpet med kredittkortet.

Dette er forsikringer som ofte følger med:

 • Reiseforsikring: Dette omfatter som regel både overnatting, transportkostnader, (inkludert togreisen), legehjelp og hjemreise ved sykdom.
 • Avbestillingsforsikring: Dersom du må avbestille reisen på grunn av uforutsette hendelser, dekker forsikringen dette.
 • Egenandelsforsikring for leiebil: Selv om du reiser med tog, kan en leiebil mellom destinasjonene gi deg muligheten til å oppdage strender og koselige landsbyer du ellers ikke vil ha muligheten til. Med denne forsikringen får du en egenandel dekket.

  Du vil ikke ha forsikring inkludert med et vanlig bankkort. Vel og merke kan det være at du er dekket gjennom en annen forsikring. Dette bør du i så fall sjekke opp i forkant.

  Ha nok penger i bakhånd

  Under reisen kan du komme bort i tilfeller hvor du er nødt til å betale store beløp på én gang. Dette kan være depositum ved innsjekking av hotell eller ved leie av bil. Da kan det være lurt å ha litt penger i bakhånd.

  Det er kjedelig å ikke kunne gjøre det du vil, når du faktisk har penger til det. Her er et kredittkort svært praktisk. De fleste kredittkort kommer nemlig med en rentefri periode, ofte på rundt 45 dager. Det betyr at du kan bruke kreditten på kortet, og betaler du tilbake innen fristen er lånet helt gratis.

  Husk: betaler du ikke innen tidsfristen, vil det påløpe dyre renter med et kredittkort. Unngå å bruke mer penger enn din betalingsevne!

  Dra nytte av rabatter og bonuser

  Et tilleggsbonus til punktene ovenfor, er rabatter og bonuser du ofte får med et kredittkort. Mange kredittkort gir nemlig tilgang til et fordelsprogram, inkluderer cashback (penger tilbake) eller gir rabatter på visse handler - eller en kombinasjon av disse.

  Ved visse tilfeller er det spesielt gode rabatter å innhente relatert til reiser. Er man heldig kan man få rabatter på inntil 25 % på hoteller, leiebiler og arrangementer. Mange bruker kredittkortet til å leie fra kjente aktører som AVIS eller Booking.com.

  Du kan med andre ord kunne spare mye penger på å bestille hotellrommene med kredittkortet under togferien. I tillegg er det jo penger du ville brukt uansett, som er en vinn-vinn-situasjon.

  Ta alltid med to kort

  Vårt siste råd er å sørge for at du reiser med to kort. Da er du på den trygge siden dersom noe skulle skje med det ene kortet, enten om den blir ødelagt eller frastjålet. Oppbevar kortene på ulike steder, slik at du ikke mister begge dersom lommeboken forsvinner.

  Dette er kanskje et mer praktisk råd, men står du i et annet land uten en form for betalingsløsning kan det fort bli enda dyrere å finne en løsning for hvordan du kommer deg hjem. Eller enda verre: du har ikke muligheten til å fortsette reisen og går glipp av alle de minnerike øyeblikkene.

  Oppsummering:

  Som beskrevet, kan du gjøre deg selv en stor fordel ved å betale med et kredittkort i utlandet. Ikke bare vil du beskytte deg selv mot svindel eller uforutsette hendelser underveis, men du vil også kunne spare mye penger.

  I tillegg til kortet du bruker, bør du alltid velge lokal valuta når du betaler gjennom en betalingsterminal. Skal du utføre et uttak, velg en minibank som er utstedt av en bank. Til slutt kan du også gjøre gode deals ved å sjekke rabatter og tilbud tilknyttet kredittkortet før du betaler for reisen eller bestiller hotellrom.

 • Flere innlegg: i BLOGGARKIVET - Følg bloggen på FACEBOOK eller INSTAGRAM. Nyhetsfeed: RSS

  Annonse
 • 

  TA TOGET I:

  Om denne siden


  Anbefalte togturer


  Veterantog i Norge


  
  SØK PÅ REISEMEDTOG.NO:

  SISTE NYTT: