En togtur fra München til Hitlers fødeby - reisemedtog.no


En togtur fra München til Braunau, Hitlers fødeby

07.05.2024 - skrevet av: Kyrre Dahl - Flere innlegg: i ARKIVET

I Bayern finner man mange jernbanelinjer på kryss og tvers. Noen går opp i Alpene, noen går opp i de bayerske skoger og det går mange linjer som ender opp i Østerrike. Linja mellom München og Simbach, for Braunau am Inn, er en av dem.


Plattform 1 på Simbach stasjon

Det var en solrik vårdag med litt sur vind da jeg stilte meg opp på Riem stasjon i München. Dette er en Sbane-stasjon uten annen interesse enn at det ligger flere hoteller like i nærheten, så også mitt. Men, Riem ligger på jernbanesporet mellom München og Simbach, så jeg kunne ta første Sbane østover og bytter i Markt Schwaben til det mer ordinære regiontoget som var på vei til Mühldorf.


Et lokaltog fra Tyskland og et fra Østerrike på Simbach stasjon

Mühldorf er ingen stor by men det er et skikkelig knutepunkt for togtrafikken i Østre Bayern. Herfra går det tog i minst seks retninger, blant annet til Passau og Rosenheim. Den viktigste forbindelsen er den til og fra München, som går hver time. Disse togene er i to etasjer og ser utenfra ut som vanlige regiontog. Men, i en av vognene var det gjort til en slags retro-stil, med høye rygger og forskjellige typer sitteplasser. Det satt alltid folk der så jeg fikk ikke tatt noe ordentlig bilde av det.


Ombord lokaltog mellom Mühldorf og Simbach

Mange lokaltog i alle retninger

Den linja som var av interesse for meg denne dagen er den som går til Simbach (Inn) eller mer konkret så var jeg på vei til Braunau i Østerrike. Disse nabobyene ligger rett ovenfor hverandre på hver sin side av elva Inn. Det tyske toget går bare til Simbach, men jeg kunne byttet til et lokaltog til Braunau. Det viste seg at det var omtrent like langt å gå fra stasjonen i Simbach som fra stasjonen i Braunau så da tok jeg meg en forfriskende spasertur over Inn.


Gammelt lokomotiv utenfor Simbach stasjon

Braunau er forsåvidt en ganske trivelig småby i Østerrike, men byen er også fødestedet til Adolf Hitler, som er markert med en minnestein om Holocaust. Ellers står hans barndomshjem og forfaller mens livet går videre i byggene rundt. Det må sies å være en spesiell atmosfære, men det er altså ingenting annet å se enn huset og minnesteinen. Hovedtorget Stadtplatz begynner bokstavelig talt ved elva Inn, så det er bare å gå over brua og du er i sentrum av Braunau. Det var drøyt 10 mnutters gange. Kanskje ingen stor turistdestinasjon men grunn nok til å ta en togtur.


Utsikt fra togvinduet mellom Mühldorf og Simbach

Lokaltogene korresponderer og venter på hverandre

Toget fra München Hbf, som jeg gikk ombord i i Markt Schwaben, ble etterhvert såpass forsinket at vi egentlig kom for seint til Mühldorf. Det er beregnet cirka 10 minutter byttetid til alle de andre togene som du må bytte til. Mens toget til og fra Munchen er et relativt stort togsett er det bare småtog på de andre strekningene. Vi ankom 15 minutter forsinket, men heldigvis sto alle de andre togene og ventet på oss. Det viste seg at mitt tog til Simbach sto på plattformen ved siden av, så det var enkelt å bytte.


Utsikt fra togvinduet mellom Mühldorf og Simbach

Togturen fra Mühldorf til Simbach er på i underkant av en time og foregikk uten noe mer dramatikk. Utsikten fra togvinduet var avslappende og for det meste jordbruksområder avbrutt av noen landsbyer og noen små innsjøer. Nærmere Inn var det mer ujevnt terreng som ga grunnlag for litt mer spenndende landskap. Togsettet er av en gammel type, men gjorde jobben sin på denne turen på godt under en time. Vi var framme bare 5 minutter forsinket.


Lokaltog til Linz på Simbach stasjon

En overdimensjonert grensestasjon

Simbach stasjon viste seg å være ganske overdimensjonert. En stor og tildels elegant bygning som tydeligvis på et tidspunkt huset langt flere arbeidstagere enn i dag. Det var lite å se innvendig, men foran stasjonen sto det utstilt et gammel damplokomotiv, i kategorien Kriegslokomotive. Stasjonsområdet hadde en del sjarm og ga litt nostalgiske følelser med gamle skilt og signaler. Her sto også lokaltoget til Linz i Østerrike, men det er ingen tyske tog som går lenger enn til Simbach. Det man må huske på at grensetasjoner var mye mer viktige i gamle dager.


Toget til Østerrike passerer over meg mens jeg går mot Braunau

Som nevnt før var ikke Simbach målet for denne turen, men jeg skulle til Braunau am Inn. Det var bare å gå til høyre ut av stasjonsområdet, følge sporet og gå under første undergang, så begynte man å ane en elv. Inn er her grensen mellom Tyskland og Østerrike og Braunau ligger rett på andre siden. Stasjonen i den byen ligger litt lenger borte, så det var raskere å gå fra Simbach enn å sitte 3 minutter på det Østerikske toget og så gå tilbake til sentrum.

 • Les mer om destinasjonen på: Erdetmulig.no - Braunau, fin by med en flau bismak Ekstern lenke

 • Flere blogginnlegg: i BLOGGARKIVET - Mer om: Tog i Tyskland

 • Alle bilder og videoer: Kyrre Dahl/reisemedtog.no - Følg oss på FACEBOOK eller INSTAGRAM. Nyhetsfeed: RSS

  Annonse
 • 

  TA TOGET I:

  Om denne siden


  Anbefalte togturer


  Veterantog i Norge


  
  SØK PÅ REISEMEDTOG.NO:

  SISTE NYTT: