North East Rover, det beste av nordøst-England med tog - reisemedtog.no


Så mye tog du vil i nordøst-England

19.05.2024 - skrevet av: Kyrre Dahl - Flere innlegg: i ARKIVET

North East Rover er et ukeskort som gir deg ubegrenset reise på så og si alle tog i nordøst-England. Det omfatter mange spennende byer og mange spennende togturer. Her er mine erfaringer med denne billetten.


Tog fra LNER på Doncaster stasjon

Først av alt, denne billetten kommer i to utgaver. Du kan velge en fleksibel variant der du kan reise 4 av 8 dager. Denne koster 126,90 pund. Men, det er også en sju dager sammenhengende variant som bare koster litt mer, nemlig 145,70 pund. Det er også mulig å få seniorrabatt og andre rabatter. Jeg valgte 7 dagers varianten og angrer ikke. For litt over 250 kroner dagen storkoste jeg meg på togtur i nordøst-England.


Grand Central Trains kan du ikke bruke med denne billetten

Du får selvsagt kjøpt den i betjente billettutsalg, også utenfor det aktuelle området. Men, jeg sto på en liten stasjon med bare en billettautomat. Dette var heldigvis en ny type automat som Northern Trains har satt ut og joda, jeg fikk uten problemer kjøpt North East Rover også på denne. Det var bare å legge inn startdato og betale med kort så kom billetten ut i papirformat, i kredittkort-størrelse. Denne er både bilett og slipper deg gjennom sperreportene på stasjonene.


Utsikt fra togvinduet

Hva du kan oppleve med North East Rover

Jeg overnattet hele uken like utenfor Harrogate, som blir ganske sentralt i det området billetten gjelder. Den gjelder som sagt på alle tog, unntatt Grand Central Trains og Hull Trains, i et område som kan beskrives som grensen til Skottland i nord, altså Berwick Upon Yweed. I Sør er grensen faktisk Sheffield og i vest Huddersfield. Men, det er et unntak, denne billetten gjelder også på den flotte togturen mellom Settle og Carlisle. Den gjelder også på linja mellom Carlisle og Newcastle.


Scarborough stasjon

Den togturen som går mellom Leeds og Carlisle er av det mest berømte togturene i England, der toget blant annet kjører over en flott viadukt, Ribblehead viaduct, med flott utsikt på begge sider. Det er en stasjon like ved, slik at du kan gå av og se togene kjører over viadukten. Det er mange åser og høydedrag i dette området så du finner flere imponerende bruer og viadukter også på andre strekninger, spesielt mellom Leeds og York via Harrogate. Knaresborough viaduct er en flott bru og husk på å se den trivelige landsbyen her også.


Trans Pennine Express på Scarborough stasjon

Hvor du bør stoppe og spesielle togturer

Andre ting man må få med seg i denne delen av verden er den historiske byen York, med sterke røtter til vikingene. Her finner man også det nasjonale jernbanemuseet som etter min mening er verdens beste togmuseum. Du kan bruke billetten også til en rekke badebyer, der Whitby og Scarborough er blant de mest kjente. Jeg tok turen helt ut til Cleethorpes og det var en interessant opplevelse i seg selv. Andre byer å nevne er Newcastle, Leeds og Durham. Sistnevnte har en pen katedral som du ser tydelig fra jernbanesporet.


Inne på Trans Pennine Express

Så er jeg litt tognerd, så jeg benyttet anledningen til å ta noen sære tog. Det går nemlig bare et tog om dagen mellom Sheffield og Cleethorpes via Gainsborough. Det går mange andre tog mellom de to byene via en annen rute, men i særbritisk byråkrati så må man kjøre et tog om dagen på den andre strekningen ellers blir det så mye papirarbeid å få lagt det ned. Jeg tok også et ekspresstog mellom Huddersfield og York som ikke går via Leeds. Det går en merkelig rute som bare er mulig å kjøre med i rushtiden. Og så brukte jeg dart-metoden. Tok et tilfeldig tog fra Leeds stasjon og havnet i Ilkley, som faktisk var ganske trivelig.


Utsikt fra togvinduet

Stasjoner du bør få med deg og et lite sjokk

Og så er det jo alle de spennende stasjonene da. Britene er flinke til å bevare og pusse opp stasjoner fra 1800-tallet og de kommer i alle slags fasonger og i varierende grad av vedlikeholdsnivå. York er en av mine absolutte favoritter. Den er både gammel og moderne på en gang, men et imponerende utvalg av cafêer og spisesteder, der mange har god utsikt til togene. En annen stasjon som jeg ble positivt overrasket over var Hull, som gjerne kalles Paragon Interchange. I Bradford fikk jeg derimot litt sjokk da jeg gikk av toget.


Northern Trains på Cleethorpes stasjon.

Bradford er en stor by like ved Leeds og blir ofte omtalt som den farligste byen i England. Byen har to stasjoner og jeg bestemte meg for å gå mellom de to for å få med meg begge. Da jeg gikk ut av Forster Square stasjonen ble jeg møtt av et meget spesielt syn. Der er det nemlig en gedigen teltleir for uteligger komplett med bålpanner som de sto og varmet seg rundt. Omtrent inne på stasjonen. Jeg har kun sett slike tilstander i amerikanske filmer tidligere. Man kan altså få all slags opplevelser på togtur i North East England.

 • Flere blogginnlegg: i BLOGGARKIVET - Mer om: Tog i Storbritannia

 • Alle bilder og videoer: Kyrre Dahl/reisemedtog.no - Følg oss på FACEBOOK eller INSTAGRAM. Nyhetsfeed: RSS

  Annonse
 • 

  TA TOGET I:

  Om denne siden


  Anbefalte togturer


  Veterantog i Norge


  
  SØK PÅ REISEMEDTOG.NO:

  SISTE NYTT: