Usikker skjebne for toget til Churchill - reisemedtog.noUsikker skjebne for toget til Churchill

09.08.2018 - skrevet av: Kyrre Dahl

Togreisen mellom Winnipeg og Churchill er en av de mest spektakulære i Canada. I to dager går toget nordover og betjener samfunn som ikke har noen veiforbindelse. Men, nå ser det mørkt ut for denne linja.


Churchill Station i 1997. Foto: Peter Van den Bossche

Deler av jernbanestrekningen ble ødelagt av flom i fjor vår og for tiden går det ingen tog til Churchill. Togene går bare mellom Winnipeg og Gillam, flere hundre kilometer sør for endepunktet. Eieren av skinnegangen, Omnitrax - Hudson Bay Rail, mener det blir altfor dyrt å reparere skadene. Kostnadene er anslått til nesten 400 millioner norske kroner.

I sommer fikk baneeieren pålegg fra canadiske myndigheter om å få orden på skinnegangen, men dette vedtaket er anket og Omnitrax påpeker at de ikke har penger til dette. De mener også at flommen som ødela skinnegangen var en 200-års-flom som de ikke kan være ansvarlige for.

Samtidig er innbyggerne i Churchill og andre samfunn i området fortvilet og forbannet. Uten jernbane er det nemlig kun mulig å nå byen med fly. Det betyr både at det blir svært dyrt å reise dit, men også at alle varer må flys inn. For de som bor i mer øde områder blir det enda vanskeligere. Ikke overraskende krever de at jernbanen må gjenåpnes så fort som mulig.

Det har også vært samtaler med lokale myndigheter og interessenter om at de skal overta eierskapet av jernbanestrekningen og dermed stå ansvarlig for at togtrafikken kommer i gang igjen. Disse samtalene har vært av og på i flere måneder, men ifølge CBC er status for øyeblikket at det er brudd i forhandlingene.

Togturen tar egentlig 36 timer og mesteparten av tiden kjører man gjennom skog og øde områder av Canada. Dette er en spektakulær togreise, men toget er en livslinje for de som bor i området og er helt avhengig av tog for forsyninger og kontakt med omverdenen. Foreløpig ser fremtiden svært usikker ut for toget til Churchill.

Kilde: CBC - TOGNYHETERErdetmulig.no: Togtur i Tsjekkia med Leo Express
TA TOGET I:

Informasjon: Om denne siden


Reisetips: Interrail, hvordan og hvor mye!