Nye flytog satt i drift i dagDet nye flytoget ble satt i drift i dag

- Skrevet 03.06.2021 av Kyrre Dahl

Den første kommersielle avgangen med det nye Flytoget gikk i dag, med ministre og direktører til stede. Alle skrøt av den nye toget, som har satt Norgesrekord i fart.


Flytoget anno 2021 - Foto: Flytoget

Det nye flytoget (type 78) er bredere, høyere og mer luksuriøst enn det som ble satt i drift da Gardermoen ble åpnet som hovedflyplass i 1998. Espen Narum satt i førersetet ved den aller første avgangen og han har satt Norgesrekord med toget. Under en testing i Norge kjørte Narum i 245 km/t, noe som er det forteste som er blitt kjørt med tog i Norge, ifølge Jernbanedirektoratet.

Næringsminister Iselin Nybø, som representerte eieren ved markeringen i dag, minnet om at Flytoget har etablert seg som en sterk merkevare og utviklet tjenester som selskapets kunder setter stor pris på. Hun la ikke skjul på at koronaen har lagt en mørk sky over Flytoget, men statsråden har god tro på at selskapet vil gå lysere tider i møte:

- Med de nye togsettene vil Flytoget kunne tilrettelegge for en fortsatt bærekraftig og enkel kundereise, og jeg håper denne investeringen vil bidra til at Flytoget også i framtida blir en toneangivende aktør i norsk jernbane.


Flytoget anno 2021 - Foto: Flytoget

I 2015 inngikk Flytoget kontrakt med den spanske tog-produsenten CAF om levering av åtte nye togsett. De nye togene vil være et supplement til de seksten togsettene Flytoget allerede har - og vil derfor øke kapasiteten med 50 %. Dette gjøres for å kunne frakte enda flere passasjerer til og fra Oslo lufthavn.

- Det nye toget er bygget på samme lest som de forrige, men har i tillegg egenskaper som vi vet kundene våre har ønsket seg i lang tid; mindre støy, bredere seter, strømuttak, USB-tilgang og koppholdere ved alle stoler og bedre plass til bagasje. Togene blir også de første i Norge hvor man vil kunne se i hvilken vogn det er mest ledige plasser før man går inn, sier Philipp Engedal, administrerende direktør i Flytoget.


Flytoget anno 2021 - Foto: Andoni Murua /Flytoget

Toget er laget så bredt som det er plass til på den norske infrastrukturen. Dette har gitt mulighet for å lage bredere seter og til å skape mer plass om bord generelt. Den Norske produsenten Ring Mekanikk har designet et eget flytogsete med bedre plass enn på «business class». Her kan man oppleve å sitte alene samtidig som man reiser sammen med mange.

Samferdselsminister Knut Arild Hareide minnet om at Flytoget har bidratt til å bringe kollektivtrafikken ut til et bredere publikum: - Vi har lært av kollektivtransport kan være topp service, topp komfort og den absolutt beste måten å reise på.

- Flytoget har gått foran og inspirert mange, og Flytoget har bidratt til at folk ønsker seg mer jernbane med raske tog, mange avganger og høy kvalitet. De nye flytogene ser vanvittig bra ut!

Kilde: Vy - LES FLERE: TOGNYHETER - Følg oss på FACEBOOK eller: INSTAGRAMSISTE NYTT FRA REISEMEDTOG.NO:

COVID-19

På grunn av korona-pandemien har UD sendt ut reiseråd der de anbefaler å ikke reise til enkelte land. Disse rådene forandrer seg raskt. I tillegg er det mange tog som ikke går.

TA TOGET I:

Om denne siden


Info: Veterantog i Norge - 2021