Det eneste toget mellom Polen og Slovakia - reisemedtog.no

Annonse


Det eneste toget mellom Polen og Slovakia

09.07.2019 - skrevet av: Kyrre Dahl

Polen og Slovakia har en lang felles grense men det er relativt kronglete å komme seg med tog mellom de to landene. Det er faktisk bare en toglinje med passasjertrafikk, fra Katowice til Zilina via Zwardon. VIDEO


Lokaltog fra Katowice på Zwardon stasjon

Den vanligste måten å komme fra Polen til Slovakia er faktisk å ta toget via Tsjekkia, for det den veien det går IC og EC-tog, altså internasjonale togforbindelser. Med full klaff og ingen forsinkelser kan du ta turen på litt over 3 timer med et bytte i Bohumin, men det er relativt dyrt. En annen mulighet er lokaltoget fra Katowice til grensestasjonen Zwardon og bytte der til et slovakisk tog til Zilina. Den beste forbindelsen kan gjøres unna på 4 timer og 25 minutter og gir adskillig bedre utsikt for pengene.

Interiør på lokaltoget fra Katowice til Zwardon

Det er ikke PKP, men Koleje Slaskie som kjører lokaltogene i Katowice-området. Derfor kommer ikke denne forbindelsen opp på polske togsider som intercity.pl. Det er først og fremst et pendlertog til Bielsko-Biala men det går ganske ofte videre til Zywiec og Zwardon. Togsettet som ventet på oss på Katowice stasjon var relativt moderne, med air condition og ganske behagelige seter. Det var en blanding av 2 mot 2 og dobbeltseter etter hverandre i flystil. Det ble ganske fullt og det var en del som sto til Bielsko Biala, jeg delte dobbeltsete med en nonne.

En stasjon i Polen

Det er ingen servering av mat og drikke på dette toget og godt er det, for det ene toalettet fungerte ikke når jeg forsøkte å komme meg inn. Men, jeg tror det virket tidlig på turen, for konduktøren var like forundret som meg over at det ikke var mulig å komme seg inn på toalettet. Ikke noe do-muligheter på en togtur som varer 2 og en halv time er jo litt i overkant, men for min del var det bare 30 minutter igjen til Zwardon. Toalett-trøbbel eller ei, utsikten fra togvinduet blir bedre og bedre jo lenger sør man kommer.

Utsikt fra togvinduet

Det er relativt flatt fram til Zywiec, men flere steder passerer vi innsjøer som er ganske pittoreske, jeg er dog usikker på om det er menneskeskapt eller ikke. Etter Zywiec, altså den siste timen av den første delen av turen, går det vesentlig mer oppover og innover i de skogkledde fjellene. Dette er Beskidene, en fjellkjede som strekker seg gjennom det nordvestlige Slovakia og sørlige Polen og inn i vestlige deler av Ukraina. Fjellene er ikke så veldig høye, men 1000 meter er høyt nok i et landskap som ellers er ganske flatt.

Utsikt fra togvinduet

Det skal også sies at standarden på toglinja på slutten ikke på noen måte er i stil med togsettet. Dette er gamle toglinjer med store mellomrom mellom skinnene så det er ganske ubehagelig å sitte på den siste timen. Det går heller ikke spesiellt fort og jeg er ganske sikker på at folk kan løpe ved siden av toget på de tregeste strekkene. Men, på pluss-siden får man god tid til å nyte utsikten fra togvinduet. Det underlige er at også her oppe i fjellene passerer vi hus etter hus etter hus. Det tar liksom aldri slutt.

Video fra togturen

Over er en kort video tatt like ved Zywiec. Her ser du de før nevnte innsjøer og Beskidene i bakgrunnen. Det ble vesentlig trangere dalstrøk lenger inne i skogen. En ting jeg la merke til var at det kom folk på hele veien innover og det gikk mange folk av også på det siste strekket mellom Zywiec og Zwardon, der det bare er landsbyer. Det var en del unge mennesker med ryggsekker som tydeligvis skulle på fottur. Det var et par håndfuller med folk igjen som gikk av på Zwardon 11 minutter forsinket.

Interiør på det slovakiske toget fra Zwardon til Zilina

På Zwardon sto det slovakiske toget og ventet. Dette var i grunnen et bedre tog enn det polske, selv om det var et mer tradisjonellt lokomotiv og vogner-tog. Vognene hadde komfortable seter, alle var 2 mot 2, men det ble aldri så fullt at det var et problem. På dette toget var det wifi som fungerte og til og med stikk-kontakter i tillegg til air conditon. Det er ikke noe billettsalg på Zwardon stasjon så jeg måtte kjøpe billetter av den litt eldre kvinnelige konduktøren, som var hyggelig nok. Dette er først og fremst et lokaltog som tar folk til Zilina.

Slik ser det slovakiske toget ut

Det ble derfor ganske fullt etterhvert, men ikke slitsomt fullt. Av en eller annen grunn har man lagt inn lange stopp. Turen varte totalt 90 minutter, men 2 ganger sto vi mer enn 10 minutter og ventet for å passe ruta. Vi var 5 minutter forsinket til Zilina, som skyldtes arbeider på linja. Zilina stasjon er et syn i seg selv, en stasjon fra den kalde krigens dager, men det får jeg skrive om en annen gang. Prisen? 17 zloty fra Katowice til Zwardon, under 40 norske kroner. Fra Zwardon til Zilina kostet billetten 2,34 euro. Altså litt over 20 kroner. Det blir tilsammen 60 kroner for en halv dags togtur. Du får ikke bestilt denne strekningen over nett.

OPPDATERT: Vi har fått vite at det skal gå et tog mellom Muszyna i Polen og Poprad i Slovakia. Dette går kun i helgene om sommeren. Reisemedtog.no har ikke testet det selv.

Mer om: tog i Polen - Mer om: tog i Slovakia - Flere blogginnlegg: i BLOGGARKIVET
Alle bilder: Reisemedtog.no - Følg oss på FACEBOOK eller INSTAGRAM

Annonse


SISTE NYTT FRA REISEMEDTOG.NO:Annonse
TA TOGET I:

Om denne siden


Anbefalte togturer


Veterantog i NorgeSØK PÅ REISEMEDTOG.NO:ERDETMULIG.NO: