Torun Glowny, en av mine favoritter - reisemedtog.no

Annonse


Torun Glowny, en av mine favoritter

26.03.2021 - skrevet av: Kyrre Dahl - Flere innlegg: i ARKIVET

Torun er etter min mening en av de flotteste byene i Polen. Det er flere stasjoner i denne historiske byen, men hovedstasjonen Glowny er den klart peneste. Det eneste aberet er at den ligger et stykke fra sentrum.


Hovedinngangen

Torun er en spektakulær by ganske langt nord i Polen, et par timer omtrent rett sør for Gdansk. Torun er en spennende by som er godt bevart og er definitvt en av mine favorittbyer i Polen. Den historiske kjernen av både Gamlebyen og Nybyen ble ikke ødelagt under andre verdenskrig som mange andre polske byer. Heller ikke kommunistene tok knekken på byen, som sånn sett kan sammenlignes med mer kjente Krakow. Torun har sålangt ikke kommet på radaren hos utenlandske turister, så en reise hit er en veldig polsk opplevelse med dertil hørende prisnivå.


Inne på Torun Glowny

Det er flere viktige jernbanestasjoner i Torun. Den som ligger nærmest sentrum, ikke langt fra Nybyen, heter Torun Miasto. Dette er en stasjon med bare en plattform og ikke noe billettsalg eller kiosk. Bygningen ser også svært sliten ut. Toruń Wschodni er en an annen viktig stasjon (Østre stasjon på norsk), men det er Glowny som er den aller viktigste. Den har også flest togavganger og estetisk sett den klart peneste stasjonen i byen. Jeg har vært her så mange ganger at jeg har Torun Glowny på min liste over favoritt-stasjoner. Skal du vest for Gamlebyen er det omtrent like langt å gå fra både Miasto og Glowny.


Inngang nord

Glowny betyr ikke sentralstasjon, men derimot hovedstasjon. Det kan sammenlignes med det som kalles Hauptbahnhof i Tyskland. Disse stasjonene ligger ofte i sentrum, men ikke i Torun. Det er cirka 2 kilometer fra Glowny til der Gamlebyen begynner og eneste vei dit er over en svært trafikkert ( og lang ) bru over elva Wisla. Stasjonen er dessuten ikke synlig fra hverken byen, hovedveien eller elva så det lønner seg å ha et kart dersom du vil bruke føttene. Det er en fantastisk utsikt over Gamlebyen når du går over brua inn til byen, så du får litt igjen for bryderiet.


Inne i stasjonen

Men, når du kommer til stasjonen kan du glede deg. Dette er en fint oppusset stasjon som er en god velkomst til Torun. Stasjonsbygningen ligger i midten av stasjonsområdet der linjene deler seg i et spor som går sørover til Warszawa og et som går nordover, til Torun Miasto og Grudziadz. I de fleste tilfeller må du derfor ned i undergangen før du kommer opp i selve stasjonen. Det er bussholdeplasser på begge sider av stasjonen. For sentrum er det enklest å prøve bussene på nordsiden. Til info: Bildene i dette innlegget er tatt i 2018


Arriva-tog på Torun Glowny

Dette er en ganske travel stasjon med mange forskjellige langdistanse-tog og forskjellige selskaper som kjører lokaltog. Det er derfor en rekke billettluker som selger billetter til forskjellige tog. Sjekk hvilket selskap du skal reise med før du stiller deg i kø. Det er klistremerker på billettlukene som viser hva slags billetter som selges hvor. Den store forskjellen er mellom intercity-tog, PKP og lokaltog.


Inne i cafèen Coffeetogo

Det er også flere kiosker og cafèer på Torun Glowny. Min favoritt er nok Coffeetogo, som til tross for navnet er en cafè med sitteplasser der du har utsikt til togtrafikken. Ellers er det satt av plass til flere butikker og muligens kontorer i andre etasje av stasjonsbygningen, men jeg har i grunnen aldri sett noe der oppe. Også i kjelleren er det butikklokaler i forbindelse med undergangen de fleste må gjennom på en eller annen måte.


Et gammelt lokomotiv på Torun Glowny

Torun Glowny åpnet i 1861, eller strengt tatt het den vel Thorn, som var det tyske navnet mens dette området var en del av Preussen. Den nåværende bygningen er fra 1874 og ble restaurert i 2015. Da ble mye av det orginale hentet fram under gammel maling. Den gamle postbygningen er huser et vandrerhjem, med 10 rom direkte på stasjonen. Alle plattformene har moderne standard. På nordsiden av stasjonen står et elegant gammelt lokomotiv utstilt.


Du kan bo i vandrerhjemmet på stasjonen.

Torun er en relativt stor by med 200 000 innbyggere og har etter hvert smeltet sammen med den litt større byen Bydgoszcz og det bor tilsammen 800 000 mennesker i regionen. Derfor går det tog til nesten alle storbyer i Polen herfra, spesiellt mange til Warzawa, Poznan og Gdansk. Det går også tog til Lodz, Katowice, Krakow og Olsztyn for å nevne noen. Lokaltog går også til Grudziadz, Wroclawek og ikke minst Bydgoszcz.

Flere blogginnlegg: i BLOGGARKIVET - Mer om: Tog i Polen
Alle bilder og videoer: Kyrre Dahl/reisemedtog.no - Følg denne siden på FACEBOOK eller INSTAGRAM

Annonse


SISTE NYTT FRA REISEMEDTOG.NO:Annonse
TA TOGET I:

Om denne siden


Anbefalte togturer


Veterantog i NorgeSØK PÅ REISEMEDTOG.NO: