Bielsko Biala Glowna, en herlig stasjon - reisemedtog.no

Annonse


Bielsko Biala Glowna, en herlig stasjon

03.07.2019 - skrevet av: Kyrre Dahl

Bielsko-Biala kan være stolte av sin jernbanestasjon. Glowna (hovedstasjon) er en av de flotteste i Polen, både innvendig og ikke minst utvendig.

Man trenger ikke å være jernbaneentusiast for å bli imponert over Bielsko-Biala Glowna. Dette er en elegant stasjon fra 1890 og som selvsagt er fredet. Den ble bygget av Kaiser Ferdinands Nordbahn, noe man fortsatt ser på veggen ved hovedinngangen. Ja, på den tiden var denne delen av Polen en del av Østerrike-Ungarn og den før nevnte Nordbahn ble opprettet for å få en forbindelse til Krakow.

Bielsko-Biala er i dag en by med rundt 200 000 mennesker så dette er en stasjon som absolutt ikke er et museum. Den er utrolig pent pusset opp og man må nesten stå oppe på en høyde for å få med seg størrelsen på denne historiske stasjonen. Inne i ventehallen blir man stående og måpe over hvor flotte både vegger og tak er, her er det mange flotte detaljer og mye kan best beskrives som kunstverk og dette er som sagt godt pusset opp i nyere tid. Ja, faktisk var en del av det man nå ser gjemt bak andre ting under kommunist-tiden.

Til tross for at bygningen er vernet og dermed har noen begrensninger i bruken har man fått plass til det meste. I ventehallen finner man som ventet billettutsalg både for PKP, altså langdistansetog og for Koleje Slaskie, det lokale togselskapet. Det er som alltid i Polen viktig å vite hvilket selskap du skal kjøre med, for billettene på den ene gjelder ikke på den andre og så videre.

I tillegg finner du både kiosk og en cafè på Bielsko-Biala Glowna. Det siste er en moderne trendy kaffebar i sidebygningen der man faktisk kan sitte og se på togtrafikken. Det er også gjort plass til et apotek, noe som er svært vanlig på polske stasjoner. Det er også plass til flere butikker, for jeg så noen tomme lokaler under mitt besøk. Ja, selv gangen i dette bygget er stilig, se over.

En annen snodighet sett med norske øyne er at mange polske stasjoner har eget postkontor. Det er tydelig at mye post fortsatt fraktes med tog i Polen og i Bielsko-Biala har Poczta Polska sin egen sidebygning. Jeg var ikke inne i den bygningen, men den var åpenbart i full virksomhet.

Glowna har forbindelser i flere retninger, men den viktigste linja går nordover i retning Katowice og sørover i retning Slovakia. Det går lokaltog i begge retninger med KS, Koleje Slaskie. Til Katowice går det svært ofte tog. Siden den storbyen ligger bare en time unna er det mange som pendler den veien. I den andre retningen mot Zywiec og Zwardon går det tog litt sjeldnere, men de går fortsatt omtrent hver time. Det går også lokaltog med Polregio til Wadowice, der noen fortsetter helt til Krakow.

Bielsko-Biala er endestasjon for en rekke langdistansetog og har dermed en imponerende forbindelse med resten av Polen. Det går til og med flere daglig avganger med supertoget EIP som via Katowice bare bruker rundt 4 timer til Warszawa og fortsetter til Gdansk. Det går også flere daglige avganger med vanlig IC-tog eller TLK til hovedstaden via Katowice og noen av disse går via Czestochowa. Det går også tog til Wroclaw, Poznan, Szczecin og andre byer i vest som ikke går innom Katowice. På sommeren går det også noen få tog til Zakopane.

Stasjonen ligger bare få hundre meter fra sentrum av byen som egentlig er to byer, Bielsko og Biala. Disse to utviklet seg på hver sin side av elva Biala som var grensen mellom Schlesien og det som kalles Malopolska eller Lille-Polen på den andre siden. I mange år var elva grensa mellom Østerrike-(Ungarn) og Polen og man finner fortsatt en relativt tydelig todeling av byen, selv om det selvsagt ikke er noen grense her i dag. Jeg laget et blogginnlegg om denne byen i 2012 på min reiseblogg Ja, det er mulig: Bielsko-Biala - Sjarmerende polsk by med særpreg Ekstern lenke.

Mer om: tog i Polen - Flere blogginnlegg: i BLOGGARKIVET
Alle bilder: Kyrre Dahl / Reisemedtog.no - Følg oss på FACEBOOK

Annonse
Annonse
TA TOGET I:

Om denne siden


Anbefalte togturer


Veterantog i NorgeSØK PÅ REISEMEDTOG.NO: